NS: Napravio klimu za 300 dinara

  • 23

Danas je teško zamisliti život u gradu na 35 stepeni bez klima uređaja, ali za neke je to luksuz koji previše košta. Zbog toga je jedan penzioner iz Novog Sada odlučio da samostalno napravi rashladni uređaj.

U skromnom domu porodice Građin u Novom Sadu burgija vrti gde para neće ili, preciznije, vrti ventilator. Kada je napolju 30, u dnevnoj sobi je 5 do 10 stepeni manje. Za to je zaslužan Isak, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner - inovator.

- Prosečan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosetimo kada je nevolja - kaže Isak Građin - inovator.

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cev do hidropaka, jedna do kupatila i - umesto više od 30 hiljada dinara, njegov klima uređaj koštao je samo 300.

- Hladnjak sam dobio od automehaničara, ventilator sam imao, kupio sam creva neka za 300 dinara, eto to mi je sav trošak bio. A 30 hiljada dinara, priznaćete, za klimu, nema svako danas da da, to je veliki trošak -  dodaje Građin.

Ovde ne košta ni voda, jer stiže iz bunara, a čak je nekoliko stepeni hladnija od one iz gradskog vodovoda. Dobra izolacija cevi čini da u prostoriji bude efekta, mada bez estetike, dodaje Isak, koji svakako planira da poradi i na vizuelnom efektu svoje inovacije.

Njgov dvogodišnji unuk Vladimir jedva je spavao u dedinoj dnevnoj sobi usled visokih temperatura, a sada ga deda, kako kaže, mora pokrivati, pa i ušuškati.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA