ASAD: Hemijsko oružje? To je uvreda za zdrav razum!

Sirijski predsednik je istakao da će SAD doživeti poraz, ako napadnu Siriju, "baš kao u svim njihovim prethodnim ratovima, od Vijetnama do današnjih dana"

  • 13

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da su tvrdnje zapadnih zemalja da je njegov režim upotrebio hemijsko oružje "uvreda za zdrav razum" i upozorio da će SAD doživeti poraz ako napadnu Siriju.

- Izveštaji (kojima se optužuje režim za upotrebu hemijskog oružja) političara na zapadu i u drugim zemljama vređa zdrav razum... To je besmisleno - rekao je Asad u intervjuu ruskom listu "Izvestija", prenela je agencija AFP.

Asad je istakao da će SAD doživeti poraz (ako napadnu Siriju), "baš kao u svim njihovim prethodnim ratovima, od Vijetnama do današnjih dana".

Sirijski predsednik smatra da lideri zapadnih zemalja neće krenuti u dugu vojnu operaciju protiv Sirije, jer, kako je istakao Asad, svako razume da događaji u Siriji nisu popularna revolucija ili zahtevi za reformama.

- To je terorizam. U takvoj situaciji zapadni lideri ne mogu da kažu svojim građanima: Idemo u Siriju da podržimo terorizam - naglasio je sirijski predsednik, prenela je agencija Itar Tass.

Asad je podsetio da se vojna intervencija pominjala i ranije, još od početka krize. Prema njegovim rečima, SAD, Francuska i Velika Britanija pokušale su da izvedu vojnu intervenciju, ali na njihovu žalost stvari su krenule drugim tokom.

Te zemlje su pokušale da ubede Rusiju i Kinu da promene svoj stav u Savetu bezbednosti UN, ali nisu uspele u tome, dodao je Asad.

- Nisu uspele da ubede svoje građane i ceo svet da je politika koju sprovode na Bliskom istoku bila pametna i korisna - rekao je predsednik Sirije.

Asad je naveo i da je situacija u Siriji drugačija od one u Egiptu i Tunisu.

- Jedan i isti scenario arapskih revolucija prestao je da bude uverljiv. Oni mogu da započnu bilo koji rat, ali ne mogu da znaju koliko dugo će trajati i na koliku će teritoriju da se raširi - zaključio je Asad u intervjuu ruskom listu.

Ujedinjene nacije saopštile su da će tim stručnjaka za hemijsko oružje danas obići mesto napada u predgrađu Damaska u kome su sirijske snage navodno upotrebile hemijsko oružje, čime će početi istraga te svetske organizacije na zahtev mnogih zemalja.

Sirijska opozicija tvrdi da je 21. avgusta sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u napadima u predgrađu Damaska i da je više od 1.300 ljudi pobijeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    26. avgust 2013 | 09:31

    Udri samo I ne zali Asade I nikome se ne pravdaj znamo da sa otrovima nemas nista to je isti scenarijo kao u Srebrenici.

  • lukic

    26. avgust 2013 | 10:02

    to je stvarno uvreda za zdrav razum i americka decenijska taktika ,samo neke podmetacine ,račak-povod za bombardovanje ,oruzje za masovno unistenje kojeg nikad nije bilo u iraku-napad na irak ,11 septembar -afganistan ,onda vecite borbe za demokratiju ,nadam se da ce neko da stane na rep americkoj tiraniji ,a jos je toliko glupo da sirija koristi hemijsko oruzje kad se samo ceka povod da ih napadnu ,to je toliko ocigledno

  • стрептомицин

    26. avgust 2013 | 09:29

    Имаш најлошијег савезника на својој страни, истину. Ништа зликовцима не смета што немају одобрење УН. Од агресије на Србију нападе врше кукавички из ваздуха и ракетама, када све униште њихови савезници који дођу на власт им обезбеде економско порибљавање земље, а једино их пљачка и занима а не класична окупација. Тако да је на сцени већ много пута виђен сценарио са препознатљивим исходом. На жалост.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA