POVRATAK KRALJA: Beloglavi sup Uroš će uskoro leteti nebom Srbije! (VIDEO)

Kada za nekoliko dana nad čarobnim kanjonom reke Uvac raširi svoja moćna krila od skoro tri metra i poleti u slobodu, beloglavi sup po imenu Uroš će simbolično označiti pobedu ove ugrožene vrste u Srbiji

  • 8

Podsetimo, beloglavi sup Uroš odleteo je čak u Poljsku i tamo su ga nastanili u Varšavski zoološki vrt, a onda, usled dobre saradnje ornitologa Poljske i Srbije, transportovan je u Srbiju avionom, gde se oporavlja od čerupanja sivog orla, kada je gotovo izgubio sposobnost letenja.

Kada za nekoliko dana nad čarobnim kanjonom reke Uvac raširi svoja moćna krila od skoro tri metra i poleti u slobodu, beloglavi sup po imenu Uroš će simbolično označiti pobedu ove ugrožene vrste u Srbiji.

Pošto su je spasli od sigurnog istrebljenja, ljubitelji ove ugrožene vrste žele da joj vrate značaj koji je imala u srpskoj heraldici, kada je krasila grbove Nemanjića, Mrnjavčevića i Lazarevića.

I ne samo da nisu iščezli, iako ih je početkom 90-ih bilo svega desetak, beloglavi supovi na dobrom su putu da ponovo postanu deo srpske nacionalne i kulturne baštine.

- Oni su to zapravo oduvek i bili, a naročito u doba čuvenih srpskih srednjovekovnih dinastija - objašnjava ornitolog Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda.

SIMBOL SRPSKOG CARSTVA

- Dvoglavi beloglavi sup krasio je grbove Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića, Crnojevića i imao je centralno mesto u srpskoj heraldici. On je bio u Srba sveta životinja i simbol carstva. Kada mu je pretilo istrebljenje, čudili su mi se što brinem za tu pticu koja "nema veze sa Srbijom, " ona je na kraju ispala najsrpskija od svih - navodi uz osmeh Marinković.

Kako bi beloglavog supa dodatno zbližili s narodom i omogućili mu još bolje životne uslove, njegovi zaštitnici došli su na ideju da svakome omoguće da "kumuje" supu. Simobličnim novčanim prilozima građani, ali i kompanije, dobijaju pravo da daju ime nekom od ovih lešinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovic

    27. avgust 2013 | 09:37

    Ziveo Beloglavi sup, zivela Srbija

  • Dejan

    27. avgust 2013 | 11:45

    kakva god da je-nasa je!

  • Sandra

    27. avgust 2013 | 09:17

    Uz svo postovanje ove vrste I svu simboliku koju nosi, moram primetiti da je ova pticurina bas grozna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA