Nadziranje Černobila i Fukušime iz kosmosa

Projektom Tokijskog univerziteta i ukrajinske Državne svemirske agencije predviđeno je da se u orbitu pošalje osam minijaturnih satelita koji će sa visine od oko 600 kilometara praviti fotografije na svaka dva sata

  • 0

Ukrajina i Japan su se dogovorili da pokrenu zajednički satelitski projekat za praćenje iz svemira stanja okoline havarisanih nuklearki u dve zemlje - Černobila i Fukušime, u kojima su se dogodili dosad najveći nuklearni akcidenti.

 

- Dogovorili smo se o saradnji u nadgledanju iz svemira okoline Černobila i Fukušime - izjavio je za novinare japanski ministar inostranih poslova Fumio Kišida nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom, prenosi AFP.

 

Dogovorom je predviđeno da se do 2014. u orbitu pošalje osam minijaturnih satelita koji bi prikupljali informacije o efektima radioaktivnosti na okolinu havarisanih nuklearki.

 

 

To će biti zajednički projekat Tokijskog univerziteta i ukrajinske Državne svemirske agencije. Sateliti će biti izrađeni u Japanu, a u orbitu će ih lansirati ukrajinske rakete.

 

Biće korišćeni sateliti prečnika od samo 50 centimetara, teški oko 60 kilograma. Oni će sa visine od oko 600 kilometara praviti fotografije na svaka dva sata.

 

Sateliti će takođe primati signale sa senzora na zemlji, prikupljajući informacije sa područja na kojima je nivo radijacije premašio normu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA