• 77

Ko određuje paprene cene krštenja, venčanja i sahrana u SPC? (FOTO)

Zavisno od eparhije do eparhije, cene su različite, a uglavnom ih određuju nadležni episkopi, bez ikakve kontrole. Kolike god da su, vernici su složni u jednom - previsoke su

  • 77

Srpska pravoslavna crkva formalno nema zvaničan cenovnik usluga, ali on svakako postoji.
Zavisno od eparhije do eparhije, cene su različite, a uglavnom ih određuju nadležni episkopi, bez ikakve kontrole. Kolike god da su, vernici su složni u jednom - paprene su!

Crkva je kroz svoju dugu istoriju težila ka tome da se prilagodi vremenu i stanju u društvu u kome se nalazi, a materijalno nikad nije bilo prioritet, jer je duhovno ono na šta se stavlja akcenat.
Međutim, u poslednje vreme Crkva kao da je izgubila sluh za teško materijalno stanje u kome se društvo nalazi, pa su nameti sve veći, a narod sve teže plaća crkvene obrede.

Zbog toga ne čudi što se dosta ljudi odlučuje na to da više ne prima sveštenika da mu sveti redovnu godišnju vodicu tokom posta, a izvršavaju se samo obredi bez kojih se ne može: krštenja, venčanja i sahrane.
Fiskalizacija (samim tim i plaćanje PDV-a) u Crkvi je stran pojam, a biće tako još dugo jer nikome ne bi odgovaralo polaganje računa, pa se protok novca i dalje obavlja bez ikakve kontrole.
Narod uglavnom krivi sveštenike zbog paprenih cena obreda, međutim, cenovnike određuju nadležni episkopi, a njihove odluke sveštenici moraju da sprovode, zbog čega episkope mnogi vide kao "državu u državi".
Namet domaćih episkopa najviše trpe vernici koji plaćaju obrede po visokim cenama, a nema nade da će se nešto uskoro promeniti. 

Cene variraju od eparhije do eparhije, a obredi koji svi vernici izvršavaju, kao što su krštenje ili venčanje, nigde nisu ispod 50 evra! Primera radi, za venčanje u Crkvenoj opštini Bor potrebno je izdvojiti 7.000 dinara, dok je krštenje 5.000 dinara. Sahrana se naplaćuje 5.500 dinara.
Međutim, da nije sve tako crno, pokazuju primeri nekih sveštenika koji imaju razumevanja za narod, pa ne naplaćuju po punim cenama obrede.
Nijedan od sveštenika i episkopa koje smo pozvali da prokomentarišu mišljenje većine naroda da su obredi papreno skupi nije želeo da priča na tu temu, a ni u Ministarstvu finansija nisu želeli da nam odgovore kada će i da li uopšte da se uvede fiskalni sistem i u Crkvu.
Podsetimo, dok narod grca u krizi, vladike SPC na Sabor dolaze najluksuznijim automobilima!
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milena simic

    popovi su tu da sluze vernicima,u katolickom svetu to drugacije funkcionise,drzava im daje platu,i katolicki popovi pomazu socijalno ugrozenima od datih priloga,a nasi popovi sta daju narodu,samo uzimaju,zar ne vidite da crkve po Sbiji su prazne nedeljom pa i drugim praznicima,

  • Драган Марић

    Колико је Свети Јован Крститељ наплатио Исусу Христу кршење на Реци Јордан,од чега је углавном и почело крштавање.То ми није могао ни један свештеник одговорити.Иначе моје мишљење је,да препусте народу на вољу,добили би много више,јер ми Срби смо такви,кад морам баш нећу а кад неморам онда ћу да се покажем.

  • MrX

    Voze luksuzne automobile, voze se taksijem, žive na visokoj nozi ... jadan ovaj narod verujući ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima