Sinovi tvorca Karađorđeve šnicle ne mogu da zaštite očev izum!

- Da smo od svake prodate Karađorđeve šnicle dobijali po dinar, dosad bismo bili milijarderi - kaže Milan Stojanović, sin Titovog kuvara koji i danas priprema ovaj specijalitet po originalnoj recepturi u svom restoranu u Zemunu

  • 11

Verovali ili ne, čuvenu Karađorđevu šniclu, koju je osmislio Milovana Mića Stojanović, lični kuvar Josipa Broza Tita, nemoguće je zaštititi u Zavodu za intelektualnu svojinu.

- Da smo od svake prodate Karađorđeve šnicle dobijali po dinar, dosad bismo bili milijarderi - kaže Milan Stojanović, sin Titovog kuvara koji i danas priprema ovaj specijalitet po originalnoj recepturi u svom restoranu u Zemunu.

Advokat Petar Stojanović, drugi sin legendarnog kuvara, kaže da su Zavodu za intelektualnu svojinu pre sedam godine predali zahtev za zaštitu autorskog dela.

- Prvo su nas šetali od službe do službe i tražili razne dopune dokumentacije, a kako sam bio uporan, objasnili su mi da ne postoji zakonski osnov da Karađorđeva bude zaštićena kao autorsko delo. Moj otac je hteo od dobijenog novca da otvori fond koji bi pomagao mlade kuvare. Želeo je da otvori Višu majstorsku školu, koja bi radila po principu koledža i koja bi forsirala kvalitet i razvoj vrhunskog ugostiteljstva u Srbiji - kaže Petar, i dodaje da će nam "đavo biti kriv" kada naše komšije, koje u Zagrebu Karađorđevu šniclu prodaju kao zagrebački stek, a u Ljubljani kao ljubljansku šniclu, zaštite ovo jelo kao svoje - priča Petar.

Milan Stojanović, koji je nastavio očevim stopama i već 46 godina radi kao kuvar, razočaran je što država nema sluha za njihov zahtev.

- Isti slučaj je bio i kad smo pre nekoliko godina konkurisali za sredstva koje je grad dodeljivao etno restoranima. Mi smo odbijeni, iako je moj otac osmislio i njeguški stek i veliki broj jela koja su uvrštena u stručne, kulinarske udžbenike i nalaze se u jelovnicima gotovo svih restorana u Srbiji, pa čak i u regionu. Meni stranci traže da im napravim sirove Karađorđeve - kaže Milan.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izujedase me komarci

    27. avgust 2013 | 17:11

    Zemlja Srbija.... -_-

  • ироничар

    27. avgust 2013 | 18:20

    Obavezno ovo , da se zaštiti, da ne bude opet karađorđeva šnicla makedonksa, slovenačka ili hrvatska ... ZAŠTITITE TO!

  • Свевлад Немањић

    27. avgust 2013 | 17:47

    Надимак специјалитета је ДЕВОЈАЧКИ САН, тако да у овој ери "парада" биће ЕПСКА !!! ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA