U septembru lista investicija Emirata u Srbiju

Polovinom septembra trebalo bi da bude formirana lista sigurnih projekata za investiranje Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju , jer se očekuje da će do tada biti postignut dogovor sa arapskim partnerima

  • 9

Proteklih meseci najavljen je ogroman broj investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju, ali precizan spisak ulaganja koja će zaista biti realizovana nije poznat.

Međutim, kako je Danasu potvrđeno u kabinetu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, polovinom septembra trebalo bi da bude formirana lista sigurnih projekata, pošto će do tada biti postignut dogovor sa arapskim partnerima. Pre toga, u Vladi Srbije nisu želeli da govore o mogućim poslovima, jer se o većini tek pregovara. Zbir najavljivanih investicija, s druge strane, impresivan je. Od krupnih ulaganja do sada je realizovan samo Etihadov ulazak u Jat ervejz.

Najveća najavljena, a još nerealizovana investicija je otvaranje fabrike čipova, najverovatnije u Surčinu. Ovaj projekat, vredan četiri milijarde dolara, ipak je na dugom štapu, jer ulagači iz kompanije Mubadala nisu sigurni da Srbija ima više od 1.000 visoko stručnih inženjera neophodnih za funkcionisanje ovakve fabrike.   Mubadala erspejs je zainteresovana za otvaranje fabrike za proizvodnju delova za avione za Boingove i Erbasove modele, a vrednost proizvodnje u Srbiji na 10 planiranih proizvodnih linija trebalo bi da dostigne 400 miliona dolara. Kao moguća lokacija za ovu firmu viđen je PIK Zemun.

Ova kompanija, prema navodima od pre nekoliko meseci, razmišlja i o kupovini ili partnerstvu i sa Jat tehnikom. Takođe, interesuje je i licenca za 4G mobilnu mrežu, za šta bi uskoro trebalo da bude raspisan tender. Mubadala je zainteresovana i za saradnju sa Telekomom Srbije, sa kojim bi zajednički trebalo da gradi „data centar", što je projekat koji se meri desetinama miliona evra, ako ne i više.

Druga grupa najvećih investicija dolazi u sektor poljoprivrede, za koji je zadužena kompanija Al Dahra. Predstavnici ove firme i Vlade Srbije potpisali su memorandum kojim je dogovoreno ukupno ulaganje od čak 400 miliona dolara. Trećina te investicije namenjena je kupovini osam propalih poljoprivrednih kombinata, dok će ostatak novca biti iskorišćen za izgradnju sistema za navodnjavanje za 25.000 hektara zemlje, kupovinu opreme i izgradnju bar pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Al Dahra će proizvoditi hranu u Srbiji, ali će je i kupovati od ostalih proizvođača i zatim izvoziti kako u Emirate tako i na druga tržišta.Osim dogovora sa Al Dahrom, Vlada je postigla i sporazum sa Razvojnim fondom Abu Dabija, takođe vredan 400 miliona dolara, prema kojem će polovina novca, odnosno 200 miliona dolara biti iskorišćeno za izgradnju sistema za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije.

Dogovoreni su i poslovi iz vojne industrije, pa će tako UAE uložiti ukupno 220 miliona dolara u saradnju sa Jugoimportom SDPR na zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Adem

    27. avgust 2013 | 23:27

    Mora da se popravim:Vucicu svaka cast.....Tako se radi....Srbija za 10 godina naj jaca na balkanu....

  • stefan

    28. avgust 2013 | 00:41

    Kakva crna narodna imovina, ta zemlja samo propada, bas kao sto je i JAT propao! Zar nije bolje da se otvore radna mesta i da se ljudi zaposle, nego da sedi pusta!

  • miami

    28. avgust 2013 | 00:13

    Sporazumi su potpisani sa Al Dahrom,sa SDPRom i Etihadom.Znaci vec je ulozen deo novca u ALAS sistem,JRB ce da se dokapitalizuje,luka Pancevo je vec kupljena,kao i hotel na Kopaoniku.Al Dahra je vec pocela da ulaze novac u poljoprivredu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA