MERKELOVA LJUTA: Šreder je kriv, nismo smeli da pustimo Grke u evrozonu

- Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u evrozonu. Šreder ih je prihvatio 2011. i oslabio Pakt stabilnosti. To je potpuno pogrešna odluka - ocenila je nemačka kancelarka

  • 9

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u evrozonu čime još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrst stav o finansijama u EU.

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koje su najviše osetile krizu našla u evrozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Šredera.

- Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u evrozonu. Šreder ih je prihvatio 2011. i oslabio Pakt stabilnosti. Obe odluke su bile fundamentalno pogrešene i početne tačke naših sadašnjih nevolja - rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je u predizbornom obraćanju svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Evropi, ali je navela da se to može postići samo kroz reforme u uzdrmanim zemljama kakva je Grčka.

- Jedinstvena valutna zona je takvo blago, takav blagoslov, da tu nema mesta nikakvoj sumnji. Zato je evro mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvek povezana sa odgovornošću na reformama u zemljama koje su iskusile našu solidarnost - rekla je Merkelova.

Izjave najuticajnijeg lidera EU stigle su samo nekoliko dana nakon što je njen ministar finansija Volfgang Šojble priznao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    28. avgust 2013 | 10:12

    STA SE SVI LJUTE NA NJEMCE ? JEL GRCKA TREBA PARA OD NJIH ILI OBRNUTO. PA GRCI SU MANIPULIRALI STATISTIKU I TAKO USLI U EU A NEMAJU USLOVE. JA ZIVIM U NJEMACKOJ I JA MORAM DA RADIM DO 67 GODINE DA IMAM PRAVU NA PEMZIJU A GRCI SA 55 ? I ONI KUKAJU. DO PROSLE GODINE NIJE NIKO POREZA PLACO TAMO A CUDE SE DA NEMAJU PARA.

  • I odozgo Tito

    28. avgust 2013 | 09:54

    Koja kokos ponikla iz socijalizma...

  • Pedja

    28. avgust 2013 | 10:20

    Ma da, oko nas sve uspešne kokoši, a mi naravno najpametniji, uspeha nam nigde, ali kokoši svud oko nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA