Evo šta sve ne možete da platite karticom u Srbiji!

Platne kartice ne primaju u zanatskim radnjama, ali ni državnim institucijama, kao što je autobuska stanica. Uskoro će taksi usluge moći da se plaćaju karticom

  • 10

Mada se čini da je sa razvojem modernih sistema plaćanja dovoljno samo provući "plastiku", gotovo sve manje zanatske radnje trguju samo za gotovinu.

Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da je "malim trgovcima jednostavno povoljnije da ne ulaze u slične finansijske aranžmane sa bankama, jer ovako svaka od njih uzima proviziju".

- Jeste da su građani nekad na gubitku, moraju da trče do bankomata da bi podigli novac, ali, ukoliko kartice ušle u svaku radnju, i same usluge zanatlija bi bilo skuplje - dodaje on.

"Moderni" način plaćanja i veća preduzeća, samoinicijativno biraju. Tako, putnici koji pazare kartu za voz, mogu da je kupe "plastikom", dok na Beogradskoj autobuskoj stanici primaju samo jednu vrstu kartica. Čak i plaćanje u pošti ima svoja organičenja. Komunalije ne mogu da se izmire direktno sa kartice, već građani prethodno moraju da podignu novac.

Samo gotovinu "vole" i gotovo sve državne ustanove, u kojima brojne usluge, prijave, doplate, uverenja ne mogu ni da se plate na licu mesta, već korisnici moraju sa priznanicom u poštu. U domu zdravlja se participacija, na primer, plaća direktno, ali samo kešom. Tako je i za registraciju vozila. 

Platne kartice uskoro bi trebalo da zažive u beogradskim taksijima. Do kraja godine će svih 530 vozila imati sistem za plaćanje karticom, kažu u Naksis taksija.

(Telegraf-rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikim

    28. avgust 2013 | 19:30

    Ljubim te u taj tvoj burek

  • Pravda

    28. avgust 2013 | 20:43

    Auuuu kako lepa pekarka...mesi,mesi...nece nista da ti fali. A ovo za platne kartice...sta bre mi glumatamo bogati zapad, a dzukela nema zasta da nas ujede.Kad god legne plata,lepo sve podignem.Pa onda,koliko para toliko muzike.Sve drugo je parazitizam i prostiranje preko gubera.

  • marko

    28. avgust 2013 | 23:28

    Ma ko je pekarka? Pustite kartice :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA