UN nisu odobrile vojnu intervenciju u Siriji

Članice Ujedinjenih nacija nisu uspele da se dogovore oko britanskog predloga rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije. Nacrt vraćen na dodatne konsultacije

  • 8

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nisu danas uspele da postignu dogovor o britanskom predlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcioniše režim predsednika Bašara al Asada, navodi AP. Nakon višesatnog sastanka ambasadora u sedištu UN, nacrt rezolucije je vraćen vladama njihovih zemalja na konsultacije, naveo je jedan zapadni diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD održali su ranije danas razgovore o rezoluciji Saveta bezbednosti UN čiji je predlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštile su diplomate.  Rusija smatra da bi Savet trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji pre nego što bilo šta odluče.

- Inspektorima je potrebno još četiri dana da završe posao, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA