OPREZ: Falsifikate dolara teže otkriti od evra

Menjači od građana traže da ostave i lične podatke prilikom kupoprodaje dolara, a svaku novčanicu od 50 i 100 dolara skeniraju

  • 2

Glavni razlog zašto menjači traže podatke iz lične karte građanima kada obavljaju kupoprodaju dolara je što se ova valuta uspešnije falsifikuju od ostalih.

Kako piše "Blic", u poslednje vreme su učestala pitanja građana kojima nije jasno zašto kada kupuju, ali i prodaju dolare, moraju da ostave i lične podatke menjačima.

Branislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, odgovara da je propisom Narodne banke Srbije ranije uvedena obaveza da menjači, kada obavljaju kupoprodaju dolara, na računu koji izdaju moraju da prikažu i serijski broj novčanice, ali i lične podatke kupca.

List piše i da menjači imaju obavezu da svaku novčanicu od 100 i 50 dolara koju kupe i skeniraju, što nije slučaj kada obavljaju kupoprodaju evra, koji se takođe krivotvori, jer se lažni evro lako otkrije, a dobar falsifikat dolara mnogo teže.

- U slučaju da kupac u menjačnici želi da proda dolare, za koje se ispostavi da su lažni, menjač je dužan da takvu novčanicu odmah "precrta", kao i da obavesti MUP - kaže Brujić.

Prema pisanju "Blica", među lažnjacima koji se sporadično pojave kod nas najviše bude dinara, a najpopularnija je hiljadarka.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    29. avgust 2013 | 11:52

    Pa oni bi to uradili da imaju koristi...nekoliko milijardi $ se vrti u svetu,i oni to znaju...

  • Joker

    29. avgust 2013 | 10:26

    Pa naravno, kad je po kvalitetu izrade najgora valuta na svetu, najlakše se falsifikuje... Trebalo bi Ameri da uzmu novčanicu australijskog dolara, da vide kako se to radi. Ko ono falsifikuje, alal mu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA