• 1

Kako da odredite cenu auta koji prodajete

Imajte na umu da se gotovo svi automobili na kraju prodaju po nižoj ceni od one istaknute u oglasu. Fiksna cena će u startu da odbije neke potencijalne kupce, a cenkanje može da bude veoma zamorno

  • 1

Ako ste odlučili da prodate automobil, a nikako da se odlučite za cenu, pročitajte ključne savete koji vam mogu pomoći da uz što manje stresa prođete proceduru prodaje automobila.
Prvi korak je, svakako, sređivanje: pranje, usisavanje, poliranje, "šminkanje".

Drugi je određivanje prodajne cene.
Originalna kilometraža – ukoliko možete uz pomoć servisne knjižice da dokažete da kilometraža nije menjana, trebalo bi da imate veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Podrazumeva se da potencijalni kupac to može da proveri u nekom od ovlašćenih servisa.
Očuvan enterijer – očuvan enterijer često odigra presudnu ulogu kod odluke o kupovini, pošto mnogi na osnovu njega procenjuju koliko je automobil zaista vožen, da li je korišćen kao službeni auto ili kao taksi, da li je vođena odgovarajuća briga o njemu.

Limarija i farba – u zavisnosti od vrednosti automobila, uglavnom se isplati ispolirati ga pre prodaje. Ukoliko postoje ozbiljnije ogrebotine ili oštećenja, bilo bi dobro da u okviru oglasa detaljno objasnite o čemu je reč – koliko je ozbiljno i koliko može da košta popravka. Tako ćete steći poverenje kod potencijalnih kupaca, iako na prvi pogled deluje da ih upravo to može odbiti.
Atraktivnost – koliko god banalno delovalo, atraktivni automobili se lakše prodaju i to po, naravno, višim cenama. Ako vaš auto ima metalik boju, veće i šire točkove od uobičajenih za taj model, tonirana stakla i slično, budite svesni da na osnovu njih možete da dobijete više novca.
Oprema – niko više ne želi automobil bez klima uređaja. Praksa je pokazala da se novac uložen u dodatnu opremu kod novog automobila samo delimično može vratiti prilikom prodaje, ali to ne znači da treba odustati od hvaljenja svog vozila po tom pitanju i insistiranja na višoj ceni.

Poređenje sa sličnima
Da biste dobili predstavu koliko vaš auto vredi na tržištu, morate da ispitate tržište.
Proanalizirajte auto-oglase u novinama ili na internetu, pregledajte čitavu ponudu konkretnog modela, da biste stekli okvirnu sliku o ponudi i cenama, a zatim se usredsredite na vozila sa istim motorom, sličnim nivoom opreme, i stanjem vozila.
Konačna odluka
Na osnovu svih prikupljenih informacija, odredite okvirnu cenu. Odlučite da li želite da cena bude fiksna ili ostavite prostor da je spustite.

Obe opcije imaju svoje negativne strane. Fiksna cena će u startu da odbije neke potencijalne kupce, a cenkanje može da bude veoma zamorno.
Imajte na umu da se gotovo svi automobili na kraju prodaju po nižoj ceni od one istaknute u oglasu. Definišite u kom vremenskom periodu želite da prodate automobil. Ukoliko žurite, a zainteresovanih je malo, moraćete da korigujete cenu.
Ako ne žurite, slobodno stavite nešto veću cenu i čekajte kupca. Ukoliko se niko ne javlja ili se javljaju bez rezultata, očigledno je vreme za korekciju.
(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima