Švajcarci pristali da otkriju račune Amerikanaca

Sve švajcarske banke, njih više od sto, odlučile su da Vašingtonu stave na raspolaganje dokumentaciju o tajnim računima američkih državljana u Švajcarskoj

  • 6

Švajcarci su na kraju popustili!

Sve švajcarske banke, njih više od sto, pristale su da Vašingtonu stave na raspolaganje dokumentaciju o tajnim računima američkih državljana u Švajcarskoj, otkrivaju pojedinosti sporazuma švajcarskih bankara i ministarstava pravosuđa i finansija Amerike, koje je objavio ciriški dnevnik "Tagesancajger".

Takođe, švajcarski bankari su se dodatno obavezali, navodno samoinicijativno, da će platiti nadležnim finansijskim upravama SAD između 20 i 50 odsto sume, koju su američki vlasnici bankovnih računa utajili od poreza u SAD.

- Privatna nagodba pregovaračkih timova Švajcarske i SAD kosi se sa odlukama koje su u junu izglasali poslanici švajcarskog parlamenta - tvrdi "Tagesancajger". Uz odluku o nedodirljivosti bankarske tajne, odbornici su odbili američki zahtev Švajcarskoj da ukine pravo na anonimnost američkih vlasnika računa u alpskim trezorima, kaže se u komentaru i dodaje da je nagodba, praktično, dokument o kapitulaciji švajcarskih bankara.

Predsedavajući Udruženja švajcarskih bankara Patrik Odije, ipak, drugačije gleda na stvari.

- Sveukupno gledano, vlasnici problematičnih računa su u manjini, a pošteni klijenti su dominantna većina - rekao je Odije.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemam

    29. avgust 2013 | 18:06

    Cime su ih ucenili? Zna se sta je bankarska tajna, pogotovo u Svici. Nije moglo to iz cista mira...

  • Tutor

    29. avgust 2013 | 19:35

    Kad će sa obznane račune ove naše bagre.

  • Petar

    30. avgust 2013 | 00:59

    Morali pa pristali, da ne bude i kod njih upotreba bojnih otrova protiv štediša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA