• 8

SULUDO: Srbi iz Bačke Palanke do opštine moraju sa pasošem!

Da bi stanovnici sela u Srbiji - Neština i Vizića otišli u matičnu opštinu Bačka Palanka moraju dva puta da pređu granicu sa Hrvatskom

  • 8

Dva sela u Srbiji - Neštin i Vizići poznata su po tome što svi meštani do matične opštine - Bačke Palanke, moraju dva puta da pređu granični prelaz sa Hrvatskom. Ulaskom te zemlje u Evropsku uniju, za Neštince i Vizićane nastale su nove muke.
Konačnog rešenja još nema. Ali i dalje ima osam pečata u putnoj ispravi za samo jedan odlazak u matičnu opštinu i povratak kući.

- Ostaće prazna sela, baš zbog toga, carinskog prelaza. Mi smo doživeli da idemo u našu opštinu Bačka Palanka, preko države Hrvatske. Gde to ima, to ni u filmovima ne postoji - kaže Tanja Jašić iz Neština.

Ista putanja kao u julu. Prvo na graničnom prelazu Neštinci uđu u Hrvatsku, a posle četiri kilometra, na drugom, izađu iz nje i uđu u Srbiju. Isti je i autobus i vozač. Jedina novina je novi pasoš vozača, i to zbog broja pečata u prethodnom.
I mališani su na mukama od septembra. Njih 50 iz Neština i Vizića pored knjiga u torbama nose i pasoše.
Predsednik Saveta mesne zajednice Neštin Zoran Ćulibr rekao je da je predsednik opštine išao na razgovor u Policijsku upravu u Vinkovce i dobio obećanje da će deca ići autobusom u Bačku Palanku u školu bez onih potrebnih papira za maloletna lica, za prelaz preko granice.
Dok jedni zbrajaju pečate u pasošu, sabiraju troškove izdavanja novog i računaju koliko kasne na posao ili u školu, drugi se sele u Bačku Palanku. Rešenje problema - izgradnja novog mosta, o kome niko konkretno ne priča. A govori se o prevozu skelom, što i nije tako bezbedno.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    @gdje zivimo...pisi propalo...znas,svi snovi se neobistine...:-(

  • Sudija

    Pomeriti granicu ispred. Iloka.

  • gde zivomo

    Resenje je Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica i nema pasosa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima