PUSTI MANASTIRI: Svi hoće u popove, a neće u monahe!

Za razliku od sveštenstva čiji se broj stalno povećava sve se manje vernika odlučuje na monaški život. Od 22 manastira na području Braničevske eparhije, četiri su prazna

  • 21

U manastirima Braničevske eparhije, u poslednjih deset godina sve je manje monaha, naročito onih mlađih od 40 godina.

Ova eparhija, čije je sedište u Požarevcu, obuhvata pet arhijerejskih namesništava sa 116 crkvenih opština i 22 manastira, šest muških, 12 ženskih i četiri bez monaštva. Među njima su: Vitovnica, Bradača, Gornjak, Zaova, Zlatenac, Koporin, Manasija, Miljkovo, Nimnik, Sveta Petka, Lešje, Pokajnica, Ravanica, Rukumija, Sestroljin, Sisojevac, Trška crkva, Vujska, Tuman, Reškovica, Sveta Trojica i Radošin.

Za razliku od sveštenstva, čiji se broj iz godine u godinu povećava, monaha je sve manje, pa tako u 18 nastanjenih manastira, trenutno boravi oko 50 monaha i 80 monahinja. Među njima preovladava starija generacija, jer im je prosek starosti oko 60 godina.

Među izuzecima je sestra Ksenija, stara 26 godina, monahinja manastira Tuman kod Golupca, rodom iz Gornjeg Milanovca, koja se zamonašila pre tri godine. U Tumanu borave samo tri monahinje, što je najmanji broj u ženskim manastirima Braničevske eparhije.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dacca

    29. avgust 2013 | 23:21

    Monah je iskren i posten vernik dok su popovi-lopovi

  • Zorica

    29. avgust 2013 | 22:15

    Razlog je jednostavan, najbrže se može zaraditi novac od sujevernog naroda. Dok je ovaca biće i šišanja.

  • Dejan

    30. avgust 2013 | 00:40

    Koncept kako je svestenstvo placeno jeste ustaljeno decenijama ako ne i vekovima, i svodi se na to da narod plati svestenika koliko moze. Razumem ima svestenika koji kazu cenu i imaju svoj cenovnik, ali i sa tim se da izboriti da se plati koliko se ima a ne koliko "pop" kaze. Dakle, svestenici a pogotovo ne vladike nisu sigurno oteli ni od koga novac. Jos nijednog coveka nisam nasao da je rekao svesteniku nemam a da ga je ovaj tuzio. E sad: kada dodje pod lupu bilo koji manji osrednji i veci politicar i partijski funkcioner ti ljudi DOKAZANO uzimaju pare od mene, od tebe, od komsije, od svih koji zive u Srbiji... Otimaju, kradu, rasipaju se i onda kradu jos, otimaju jos, itd. Poenta: ne vidim po komentarima da se dizete protiv lopova politicara koji vase dokazano otimaju i kradu, ali ste prvi da bacite kamenje na Crkvu i svestenstvo... Sramota!!! Ps bas me interesuje da vidim da li ce moderator da objavi ovaj komentar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA