Tihomir Stanić glumac četvrte večeri "Filmskih susreta" (FOTO)

Popularnom glumcu priznanje je pripalo za ulogu Anđelka u "Falsifikatoru" Gorana Markovića. Stanić je tim povodom rekao da je srećan što mu njegov rad u kinematografiji omogućava da spoji lično i profesionalno i da ostvari ono o čemu je kao dete sanjao

  • 0

Niška publika proglasila je najboljim glumcem četvrte večeri "Filmskih susreta" Tihomira Stanića, a priznanje mu je pripalo za ulogu Anđelka u "Falsifikatoru" Gorana Markovića.

Stanić je na konferenciji za novinare istakao da je srećan što mu njegov rad u kinematografiji omogućava da spoji lično i profesionalno i da ostvari ono o čemu je kao dete sanjao.

- Još kada smo radili "Turneju", uspeo sam da dovedem filmsku ekipu u mesta u kojima sam odrastao. Neke scene su snimane u Domu kulture, u sali gde sam kao dete puštao filmove. Mi smo živeli na spratu, balkon sa koga su se puštali filmovi bio je mesto na kome smo držali zimnicu. Povratak na to mesto bio je ostvarenje mojih snova, tu sam gledao glumce i sanjao da i ja to postanem. Igrali smo pred mojim drugovima koji su statirali kao srpski vojnici - rekao je Stanić, i dodao:

"Na ideju o snimanju "Falsifikatora" došao sam posle razgovora sa jednim uticajnim političarem, koji mi je predložio da anegdote iz svog života pretočim u film o svom ocu. Planirao sam da ga ja režiram, da moj pokojni brat Bogdan igra našeg oca, jer je mnogo ličio na njega. Međutim, kada je dogovoreno da ga režira Goran Marković, Bogdan je kazao da bi ja trebalo da budem u toj ulozi, a to je tražio i Marković."

Komentarišući navode filmskih kritika da je njegov lik "gotovo nestvarno pošten", Stanić je naglasio da on veruje da Anđelko postoji i u stvarnom živou.

- Izgubili smo sposobnost da prepoznamo takve ljude, koji su sigurno među nama. Oni nisu u žiži našeg interesovanja zbog ratova, bede, nemaštine, zbog medija koji stvaraju, verovatno namerno, sliku o tome da je svet pokvaren. Ja verujem da ti skoro nestvarno dobri ljudi postoje oko nas, ali malo je onih kao što je Goran Marković, koji su zainteresovani za njihovu sudbinu - rekao je glumac.

Četvrte festivalske večeri prikazani su i filmovi "Ljubav dolazi kasnije" i "Gde je Nađa". Takmičarski deo festivala večeras zatvaraju "Led" i "Artiljero", dok će sutra biti prikazani gostujući filmovi i biće dodeljena priznanja festivala.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA