• 1

U zatvoru sa opasnim bandama El Salvadora (FOTO) (VIDEO)

Članovi dve najveće bande Mara Slavatruća i Bario 18 primorani su da dele skučene ćelije, pa tako zatvorske dane provode u kavezima širine 3,5 i visine 4,5 metara u kojima je smešteno 30 kriminalaca

  • 1

U San Salvadoru dve glavne ulične bande su Mara Salvatruća (MS-13) i Bario 18 (M18). Obe su osnovane u Los Anđelesu početkom 80-tih godina od grupe siromašnih, uglavnom ilegalnih imigranata koji su pobegli iz građanskog rata u El Salvadoru.
Dosta članova je deportovano u El Salvador iz SAD kada se rat završio 1992 godine, a sa sobom su poneli novu organizovanu i nemilosrdnu kulturu bandi. Skoro dve decenije, bande su se međusobno ubijale na najbrutalniji mogući način i brzo su se širile Centralnom Amerikom. U 2011. stopa ubistava je dostigla vrhunac od 15 likvidacija po danu.

Prošle godine je postignuto primirje između MS-13 i M18, uz pomoć verskih lidera i Vlade. Cilj je bio da se zaustavi eskalacija nasilja, posebno među mlađim članovima bandi i po dogovoru je oduzimano oružje. Vođe bandi su odlučile da je vreme da se stane sa nasiljem.

Jedan od vođi bande M18, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma rekao je da su pokušali da edukuju najmlađe koji su rođeni u bandama. Počeli su od nedeljnih škola, podelili su i Biblije pokušavajući da zaustave nasilje.
Ovaj dogovor je privukao dosta publiciteta kada je potpisivan i efekti su mogli odmah da se vide. Stopa ubistava je pala za 52 odsto za 15 meseci. Međutim, početkom jula ove godine, tenzije su ponovo počele i za nedelju dana je ubijeno 103 ljudi, što je podsetilo građane da se neke stvari nikada neće promeniti.
U dvorištu zatvora u San Salvadoru, koji je okružen visokim zidom sa bodljikavom žicom, stoje tri kaveza široka 3,5 metara i visoka 4,5 metara, u svakom je više od 30 zatvorenika. Članovi M18 i MS-13 imaju svoje kaveze koji su pre bili rezervisani za "obične kriminalce". Često cepaju odeću koju koriste kao ležaljke i tako spavaju naslagani jedni preko drugih.

Kapetan, koji je dozvolio novinaru da slika kaveze frustriran je sa nehumanim uslovima zatvorenika koje mora svakodnevno da gleda. Kaže da nema nade da će se situacija poboljšati u skorije vreme i istakao da nema budžeta za osnovne potrebe zatvorenika i za lekarsku pomoć.
Prema policijskim izveštajima, u zatvoru u San Salvadoru nalazi se 10.000 članova bandi MS-13 i B18. Ostali su na ulici i održavaju kontrolu nad siromašnim naseljima širom zemlje.
Pogledajte video:

( N.I. / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hurem Sultana

    Robijaš skroz levo na prvoj slici je skroz sexy :-)

    8
    22

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima