Matić: Novi podaci o ubistvima novinara

Imamo veliki broj podataka, posebno o slučajevima ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića - kaže Veran Matić, koji je na čelu Komisije za istinu o nerasvetljenim ubistvima novinara.

  • 0

Posle sedam meseci rada može se reći da imamo veliki broj podataka posebno o slučajevima ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kaže Veran Matić za list Danas. Podsetimo, vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je u sredu posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti konkretne rezultate u istragama "najmanje jednog, a možda i dva" nerazjašnjena ubistva novinara.

"Kao predsednik Komisije tražio sam da prisustvujem sednici Biroa za koordinaciju rada obaveštajnih službi. Može se reći da imamo veliku količinu podataka, posebno o slučajevima ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića -kaže Veran Matić, koji je na čelu Komisije za istinu o nerasvetljenim ubistvima novinara.

Matić je naveo da slede dodatne provere, ali i povezivanje činjenica do kojih se došlo sa kredibilnim optužnicama. On je istakao da su možda najveći pomaci učinjeni upravo u ispitivanju Pantićevog ubistva. Predsednik komisije za istinu o nerasvetljenim ubistvima novinara objasnio je da kada je reč o ubistvu Pantića, puno je podataka koji vode ka slučajevima privatizacija velikih kompanija iz tog regiona.

Foto: www.mc.rs, wikipedia/public domain

Dopisnik "Večernjih novosti" iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. "udarcima tupim predmetom u glavu", u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice. Proteklih godina, prema nezvaničnoj verziji, ovaj slučaj je bio "policijski rešen", ali nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Ipak, eventualni nalogodavac i izvršilac nisu identifikovani u javnosti. Dnevnik "Blic" objavio je pre dve godine delove navodnog izveštaja Uprave kriminalističke policije iz 2004, prema kome je u ovoj istrazi ispitano čak 1.500 osoba, a neke od njih i na poligrafu.

Pravac istrage išao je do bivšeg direktora Jagodinske pivare iz redova JUL-a Jovana Stojanovića, zatim izvesnog Mije Žižića i Milovana Žižića, u vreme ubistva pripadnika Saveznog MUP-a i telohranitelja tadašnjeg premijera SRJ. Prema tom tekstu, dve osobe raspitivale su se u okolini Jagodine o Pantiću dva dana pre ubistva, i tom prilikom koristile vozilo sa registarskim oznakama koje je Carina ustupila Saveznoj vladi.

(Telegraf.rs / Izvor: "Danas")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA