• 6

Hoće li stranci moći da kupuju srpske oranice?

Nakon stupanja na snagu SSP-a sa EU počeo je da teče rok od četiri godine po čijem će isteku Srbija morati da omogući stranim državljanima da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta na njenoj teritoriji

  • 6

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU počeo je da teče četvorogodišnji rok po čijem isteku Srbija mora da stranim državljanima omogući da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta na njenoj teritoriji.
Vlada Srbije je odlučila da pokuša da izdejstvuje da po isteku tog roka dobije još osam godina da odgovori na taj zahtev EU, ali to otvara pitanje mogućnosti da se ono na šta se država obavezala potpisivanjem SSP redefiniše, a da se ne ugrozi dalji tok evrointegracija.

Nekadašnja direktorka vladine Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je svojevremeno parafirala SSP, ističe da se ono što je tim dokumentom precizirano ne može menjati jednostrano, odnosno bez pristanka druge ugovorne strane.
- To se pravo ne može menjati. Mi nismo imali izbora, te odredbe su zakucane i to tržište se moralo otvoriti - rekla je Miščević Tanjugu.

Ona, međutim, smatra da je pitanje prava stranaca da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Srbiji "naduvano", i da se naprosto radi o zadovoljenju jednog od fundamentalnih prava u okviru EU, a to je sloboda kretanja, nastanjivanja i zapošljavanja.
"To je samo olakšavanje normalnog kretanja i poslovanja koje do sada nije imalo nikakve negativne nus-efekte", rekla je Miščević.
Sadašnja državna administracija se ne slaže sa tim stanovištem, i nastojaće da, u cilju zaštite strateških i socijalnih interesa države, produži pomenuti rok.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne mozes me prevariti

    Mislim da po tom zakonu srbija nije u obavezi da omoguci strancima kupovinu oranica. Medjutim kod nad se stalno na tome insistira i treba konacno da se tome stane na put. U vecini zemalja evropske unije nije dozvoljena kupovina zemlje strancima.

  • Srdjan D.N.

    Kako ovi nasi hrle u Evropu, kupovace stranci i nas da im vucemo plugove umesto volova.

  • стрептомицин

    "Омашком" сте заборавили да то није реципрочно, односно да Срби неће имати право да купују земљиште у ЕУ.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima