Hoće li stranci moći da kupuju srpske oranice?

Nakon stupanja na snagu SSP-a sa EU počeo je da teče rok od četiri godine po čijem će isteku Srbija morati da omogući stranim državljanima da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta na njenoj teritoriji

  • 6

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU počeo je da teče četvorogodišnji rok po čijem isteku Srbija mora da stranim državljanima omogući da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta na njenoj teritoriji.

Vlada Srbije je odlučila da pokuša da izdejstvuje da po isteku tog roka dobije još osam godina da odgovori na taj zahtev EU, ali to otvara pitanje mogućnosti da se ono na šta se država obavezala potpisivanjem SSP redefiniše, a da se ne ugrozi dalji tok evrointegracija.

Nekadašnja direktorka vladine Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je svojevremeno parafirala SSP, ističe da se ono što je tim dokumentom precizirano ne može menjati jednostrano, odnosno bez pristanka druge ugovorne strane.

- To se pravo ne može menjati. Mi nismo imali izbora, te odredbe su zakucane i to tržište se moralo otvoriti - rekla je Miščević Tanjugu.

Ona, međutim, smatra da je pitanje prava stranaca da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Srbiji "naduvano", i da se naprosto radi o zadovoljenju jednog od fundamentalnih prava u okviru EU, a to je sloboda kretanja, nastanjivanja i zapošljavanja.

"To je samo olakšavanje normalnog kretanja i poslovanja koje do sada nije imalo nikakve negativne nus-efekte", rekla je Miščević.

Sadašnja državna administracija se ne slaže sa tim stanovištem, i nastojaće da, u cilju zaštite strateških i socijalnih interesa države, produži pomenuti rok.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    1. septembar 2013 | 14:19

    Sve cemo da prodamo...i vazduh.

  • Vlada

    1. septembar 2013 | 16:27

    To pod hitno zabraniti da stranci kupuju nasu zemlju. Oni ce posle sve da izvoze u svoju zemlju a nama ce ovde da naplacuju skupo i plus ovde ima da placaju jeftinu radnu snagu

  • Dusan

    1. septembar 2013 | 15:46

    EU ti postavi uslove, oduzme ti sve, uvede svoje zakone pa izvoli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA