KERI: U Siriji je korišćen sarin, ali nam Moskva ne veruje

- U Rusiju smo poslali svoje ljude da predstave dokaze da je hemijskog oružja u Siriji bilo, ali je Moskva odlučila da to javno ne prizna - rekao je šef američke diplomatije

  • 14

Sjedinjene Američke Države dostavile su Rusiji dokaze da je vojska Sirije upotrebila bojni otrov sarin protiv sopstvenih građana, ali Moskva u njih ne veruje i nije promenila svoj stav o tome, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri.

- Ponudili smo detaljno referisanje o tom pitanju, i čak smo u Rusiju poslali svoje ljude da predstave dokaze u vezi sa nedavnom upotrebom hemijskog oružja u Siriji, ali je Moskva odlučila da nam ne veruje, ili bar da to javno ne prizna - rekao je šef američke diplomatije.

Odgovarajući na pitaje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su izveštaji o upotrebi hemijskog oružja samo provokacija onih koji žele da u sukob uključe i druge države, Keri je rekao da u ovom trenutku ima dovoljno dokaza koji potvrđuju da je do napada bojnim otrovom zaista došlo.

- Ako predsednik Rusije želi da to ignorišu, to je njegov izbor, ali Sjedinjene Američke Države i njeni prijatelji moraju da donesu odluku na osnovu izvedenih dokaza - rekao je Keri.

Američki državni sekretar je ranije danas precizirao da je u uzorcima kose i krvi, koji su SAD dostavljeni sa mesta na kom je izveden napad u sirijskoj prestonici, pronađen sarin.

On je istovremeno ponovio da Vašington i dalje namerava da zajedno sa Rusijom radi na pronalaženju političkog rešenja za sukob u Siriji i da se nije odustalo od mirovne konferencije u Ženevi.

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA