CRTAČI ZAGORA I MISTER NOA ZA TELEGRAF: Mnogo volimo negativce! (FOTO)

- Mister No je lik koga više volim, on je moj prijatelj iz detinjstva, čitao sam ga kao dečak, rastao uz njega, a onda ga i crtao. Zagora sam naučio da cenim kasnije - kaže jedan od njegovih crtača Paolo Bisi

  • 2

Dobro čuvanu tajnu crtača stripova, ali i mnogih scenarista, u Kragujevcu su proteklog vikenda otkrili crtači Mister Noa i Zagora - nema dobrog stripa bez dobrog, starog, valjano osmišljenog negativca!

Negativca više vole i crtači Paolo Bisi (48) i Alesandro Binjamini (42). Oni su proteklog vikenda gostovali na Međunarodnoj strip konferenciji “Kragujevac, godine treće”.

Obojica su sredinom devedesetih počeli da sarađuju sa izdavačkom kućom "Serđo Boneli". Binjamini je crtao i kratke priče o Dilanu Dogu, a već nekoliko godina radi na novoj "Bonelijevoj" mini-seriji “Orfani” (Siročići), koja će izaći u Italiji u oktobru i biće cela u koloru.

Paolo Bisi je na sličnom zadatku od 1995. I on je crtao Mister Noa, a od 2005. i Zagora. U Kragujevcu je pričao o onom o čemu u Italiji nipošto ne bi smeo da priča - koga "više voli".

- Da sam u Italiji ne bih smeo da vam odgovorim na ovo pitanje, ali ovde nema mojih poslodavaca. Mister No je lik koga više volim, on je moj prijatelj iz detinjstva, čitao sam ga kao dečak, rastao uz njega, a onda ga i crtao. Zagora sam naučio da cenim kasnije - kaže uz osmeh Paolo Bisi.

Obojica crtača u centru Šumadije priznali su da ništa ne vole više od starog, dobrog omraženog negativca.

- Mnogo volim negativce, kao u Zagoru, koji je pun ružnih opakih likova. Volim dobrog negativca i novu priču, to su dva izazova koji me pokreću. Kada dođem do 450. ili 480. strane, jedva čekam da se sve završi. Onda stiže nova priča i novi negativac koga treba ubedljivo predstaviti i ja u tome uživam - kaže Bisi.

Njegov kolega Alesandro Binjamini dodaje da dobar negativac često priču sačuva od banalnosti u koju može da sklizne.

- Imao sam sreće da radim na seriji “Grejnstorm”, čiji je lavni lik nedvosmisleno negativan - kaže Binjamini.

Bonelijevi italijanski crtači u Kragujevcu su se u neprilici, ali uz smogo smeha, našli i odgovarajući na pitanja kako izgledaju sukobi pisca stripa i crtača koji napisano treba da stavi na papir po ideji scenariste.

- Konflikt nastaje kada pisac misli da je glavni, jedini autor, a od crtača traži da nacrta tačno ono što se od njega traži. Ja sam, radeći sa scenaristom na stripu “Grejnstorm”, razvio tehniku da najpre pretresamo priču u dugom iscrpljujućem razgovoru. U toj maratonskoj priči sve nedoumice rešimo pre crtanja. Onda radim u olovci, a tek nakon konsultacija sa piscem počinje bojenje - objašnjava Binjamini.

Italijanski crtači u Kragujevac i Srbiju doneli su vesti o novom, možda najambicioznijem do sada, projektu italijanskog izdavača “Boneli”- strip “Orfani”.

To je izuzetno skupa varijanta stripa, kojoj je prethodilo “strahovito detaljno istraživanje”, kažu Bisi i Binjamini. Oni objašnjavaju da se vodilo mnogo računa o svakom liku, svakom oružju i svemu što je u stripu korišćeno ili pomenuto.

Strip će biti prvenstveno akcioni i predstavlja korak napred u odnosu na Bonelijeve stripove, kako zbog akcije tako i zbog naracije koja će biti drugačija od tradicionalne Bonelijevske. Novitet je i korišćenje boje na moderan i drugačiji način, kažu gosti kragujevačke strip konferencije.

Obojica italijanskih crtača, koji rade za italijanskog izdavača “Serđo Boneli editore” kažu da su strip zavoleli čitajući, kao deca, o američkim superherojima. Supermena i Betmena napustili su zbog Korta Maltezea i autorskih stripova kao što su Prat, Batalja, Topi, Breča, francuskih Moebijusa i Bilala.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA