LEKARI: Mandelu čeka težak put do oporavka

Posle gotovo tri meseca lečenja u bolnici Nelson Mendela, bivši predsednik Južnoafričke Republike, puštn je na kućno lečenje, ali lekari smatraju da će oporavak biti dug i neizvestan

  • 2

Bivši predsednik Južnoafričke Republike, nobelovac i borac protiv aparthejda Nelson Mandela suočen je s neizvesnim oporavkom, uprkos tome što se vratio kući nakon gotovo tromesečnog lečenja u bolnici, izjavili su danas medicinski stručnjaci. Mandela (85) nastavlja da dobija intezivnu negu za svoju respiratornu bolest u svom domu u Johanesburgu, gde se vratio posle provedenih 86 dana u jednoj bolnici u Pretoriji.

- To će biti težak proces, ima mnogo faktora koji su protiv njega - rekao je Elvis Irusen, šef odeljenja za pulmologiju na Univerzitetu Stelenboš, i dodao da Mandela treba da prebrodi plućnu bolest od koje već odavno pati i da taj oporavak otežavaju i njegove poodmakle godine.

- Izgledi nisu dobri -  ocenio je Irusen.

Pojedinosti o lečenju Mandeline infekcije pluća nisu objavljivani otkako je primljen u bolnicu 8. juna, što podstiče špekulacije o njegovom dugoročnom zdravlju. Zdravstveno stanje Mandele, dobitnika Nobelove nagrade za mir, uglavnom se opisuje kao "kritično, ali stabilno", a izveštaji o njegovom zdravlju su retki, prenela je agencija AFP.

Irusen je rekao da su veliki izgledi da državnik bude priključen na aparat za disanje, "što ga može izložiti infekcijama".

U vladinom saopštenju je navedeno da bi Mandela mogao biti ponovo vraćen u bolnicu "ako njegovo zdravstveno stanje bude takvo da zahteva ponovni prijem" i predočeno da će ga kod kuće lečiti veliki tim vojnih, privatnih i javnih zdravstvenih stručnjaka, kao i da je njegova kuća preuređena i prilagođena njegovom lečenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA