Japanci grade ledeni zid oko Fukušime da bi sprečili novu katastrofu

Plan zadržavanja vode podrazumeva proces zamrzavanja tla oko reaktora kako bi se sprečilo curenje vode u Fukušimu, a potom i u Tihi okean

  • 1

Japan planira da investira milione dolara za izgradnju "ledenog zida" oko nuklearne elektrane Fukušime da bi sprečio katastrofu koju može da izazove curenje radioaktivne vode.

Japanska vlada najavila je da će na projekt sprečavanja curenja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima potrošiti 470 miliona dolara. U projektu će zajedno učestvovati japanska vlada na čelu sa premijerom Šinzo Abeom i kompanije "TEPCO", vlasnika nuklearke.

Otkad je Fukušimu pre dve godine pogodio snažan zemljotres i cunami, lokalne vlasti i "TEPCO" svakodnevno se suočavaju sa novim problemima u elektrani. Istopila su se tri hladnjaka za reaktore i akumulirane su velike količine radioaktivne vode koju je postalo nemoguće skladištiti.

U Fukušimi je nedavno zbog curenja 300 tona radioaktivne vode u more proglašen 3. stepen opasnosti.

Plan zadržavanja vode, vredan 470 miliona dolara, podrazumeva proces zamrzavanja tla oko reaktora kako bi se sprečilo curenje vode u Fukušimu, a potom i u Tihi okean.

(Telegraf.rs / Izvor:bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    3. septembar 2013 | 13:42

    E da mi Srbi zivimo na podruciju Japana, odavno bi nestali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA