• 9

ODLUČUJE O SUDBINI SVETA: Bosanac glavni inspektor UN u Siriji

- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bio deo našeg posla - kaže Dženan Šahović

  • 9

Konačna odluka svetskih sila o vojnoj intervenciji u Siriji, koja će u velikoj meri biti politička, u jednom delu će se "osloniti" na stručnu procenu nezavisne komisije Ujedinjenih nacija, odnosno procene predstavnika Evropskog centra za napredne studije bezbednosti kada su u pitanju hemijski, biološki, radioaktivni, nuklearni i eksplozivni materijali. Drugim rečima, o sudbini Sirijaca mogli bi da odluče Bosanac Dženan Šahović i Šveđanin Ake Selstrom.
Naime, kako je pisao američki Forin Polisi, Šahović i Selstrom predvode ovu malu istraživačku stanicu, zaduženu da proveri navode da su vlasti Sirije 21. avgusta upotrebile hemijsko oružje u napadu u kome je, prema navodima opozicije te zemlje, preminulo 1.300 ljudi.


"Šveđanin okruglog lica", kako ovaj američki magazin opisuje Selstroma, ima tri decenije iskustva u sprovođenju istraživanja o efektima nervnih agenasa na ljudski mozak, a bio je i na najvišim pozicijama u vreme kada su UN kontrolisale upotrebu oružja u Iraku.
Dženan Šahović radi sa Selstromom u evropskom CBRNE centru i kaže da mu je pomogao da unapredi smernice i procedure UN za inspekciju oružja. On je čak 2009. godine organizovao simulaciju kako bi istraga mogla da se odvija.
- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bilo deo našeg posla - rekao je Šahović.

Forin Polisi Selstroma naziva "jedinim džokerom" u onome što izgleda da je marš ka drugoj kampanji američke vojske na Bliskom istoku. Njegovi nalazi mogli bi da legitimišu američku intervenciju u Siriji - ili mogu da obezbede "municiju" neprijateljima Vašingtona, koji smatraju da SAD možda još jednom grubo greši u jednoj arapskoj zemlji na bazi oskudnih informacija o oružju za masovno uništenje. To je čudan položaj za čoveka koji nije ni diplomata ni general, već malo poznat naučnik sa neobičnom - i politički eksplozivnom - specijalnošću.
Ovaj naučnik ima diplomu švedskog Univerziteta u Geteborgu. Međutim, kako ističe autor teksta u Polisiju, primarni izazovi u uspešnoj inspekciji hemijskog oružja danas nisu naučni - oni su politički.

Lideri najmoćnijih zemalja sveta, koji ne mogu da postignu dogovor o vojnoj intervenciji u Siriji, sastaće se ove nedelje na Samitu G20 u Sankt Petersburgu. Tom prilikom će predstavnici francuske obaveštajne službe ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati navodne nove dokaze o događanjima u Siriji.
(Telegraf.rs / Izvor: foreignpolicy.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    Realne okolnosti su mnogo vise politika nego nauka?!?! Dakle zaista zivimo u svetu kom ce uskoro kraj!

  • ChiSerb

    Eto ti si mi pametan,vidim daleko si dogurao

  • Пeра

    ЛОЛ, још да њега неко пита за нешто. Па чак и да га пита, он може евентуално само да тврди да је хемијско оружије употребљено, али никако не може да зна (тврди) ко га је употребио...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima