Izrael lansirao rakete u Mediteran blizu Sirije!

Rusi tvrde da su registrovali dve rakete i da je reč o izraelsko-američkom testu, Britanci ne žele da komentarišu, Sirija, Izrael i Francuska kažu da nemaju informacija a NATO proverava navode

  • 6

Balističke rakete, navodno lansirane tokom jutra u Sredozemnom moru, izazvale su pometnju među svetskim medijima ali i vojnim i obaveštajnim agencijama. Dok ruski mediji donose, doduše nezvanične ali vrlo detaljne informacije o lansiranju, Izrael, Sirija i Francuska tvrde da nemaju informacije o ovom događaju.

Ruska agencija RIA Novosti objavila je navode ruskog ministarstva odbrane da su ove rakete deo američko-izraelskog testa sistema protiv-raketne odbrane.

- Lansiranja o kojima govorimo su testiranje projektila koji koristimo za proveru našeg odbrambenog raketnog sistema - kaže neimenovani predstavnik izraelskog ministarstva odbrane.

Prve informacije o dve balističke rakete, koje su lansirane u Sredozemnom moru i koje su, navodno pale u more, stigle su iz ruskog Ministarstva odbrane. Ruski radarski sistem za upozorenje za raketni napad u Armaviru, na jugu Rusije, navodno je tokom jutra registrovao lansiranje dve balisticke rakete u Sredozemnom moru, iz centralnog dela prema istočnoj obali tog mora.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je o ovom incidentu već informisao glavnokomandujućeg ruskom armijom, predsednika Rusije Vladimira Putina, prenose ruske agencije.

Lansiranje se dogodilo u 10:16 časova po moskovskom vremenu (8:16 po srednjeevropskom vremenu), navelo je Ministarstvo.

O lansiranju raketa nikakve informacije nemaju ni ruska ambasada u Damasku ni sirijska ambasada u Moskvi, navode ruski mediji.

Pentagon ne raspolaže informacijom o lansiranju balističkih raketa u Sredozemnom moru, saopštio je agenciji RIA Novosti predstavnik pres službe američkog minsitarstva odbrane.

Na drugoj strani, Izrael je saopštio da nije informisan da je u istočnom delu Sredozemnog mora lansirana bilo kakva balistička raketa, za to ne zna ni francusko ministarstvo odbrane, niti je sirijski radarski sistem detektovao pad rakete na sirijskoj teitoriji, a NATO proverava tu informaciju.

- U ovom momentu nemamo informaciju da se tako nešto dogodilo - rekao je neimenovani portparol izraelske vojske u Jerusalimu, a preneo Rojters.

U Ministarstvu odbrane Velike Britanije znaju za lansiranje dve balisticke rakete, ali o tome nemaju nikakav stav, rečeno je agenciji Itar-tas. S druge strane, francusko Ministarstvo odbrane ne raspolaze takvim podacima i ne potvrđuje da se to dogodilo, kako prenose Ria Novosti.

Istovremeno, američki kanal CBS putem "Tvitera" navodi reči neimenovanog američkog zvaničnika da nijedan američki brod niti avion nije lansirao rakete u Sredozemno more nakon što su Rusi izvestili o "balističkim objektima".

Sirijski radarski sistem za rano upozoravanje nije registrovao pad nijedne rakete na teritoriji Sirije, kako je libanskoj televiziji Al Manar danas izjavio neimenovani sirijski bezbednosni izvor, a prenosi Rojters.

U međuvremenu, neimenovani sirijski izvor rekao je za Ria Novosti da su rakete koje je Rusija detektovala pale u Sredozmeno more, javio je AFP. Francuska agencija navodi i reči neimenovanog ruskog izvora da postoji mogućnost da je američki brod ispalio rakete radi izviđanja meteoroloških uslova.

(Telegraf.rs / Tanjug, rian.ru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA