RADULOVIĆ: Prvo promeniti poresku politiku

- Gledali smo uzroke zbog kojih smo tu gde smo, uzroke zbog kojih privreda ne funkcioniše, zašto idemo nizbrdo sve vreme i onda smo iz tih uzroka tražili mere, načine kako da napadnemo te uzroke - rekao je ministar privrede Saša Radulović

  • 2

Ministar privrede Saša Radulović kaže da je prva mera koju treba sprovesti promena poreske politke.

A kako je rekao, ključni parametar po kome će se meriti uspeh Vlade biće zapošljavanje.

- Gledali smo uzroke, zbog kojih smo tu gde smo, uzroke zbog kojih privreda ne funkcioniše, zašto idemo nizbrdo sve vreme i onda smo iz tih uzroka tražili mere, načine kako da napadnemo te uzroke - rekao je Radulović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Radulović je naglasio da je srpska privreda u jednom tihom kolapsu i dodao da je situacija izuzetno teška, sa urušenom likvidnošću, nemogućnošću vraćanja kredita.

- Imamo jednu regresivnu poresku politiku, koja ozbiljno opterećuje porizvodnju, rad, izvoz i rezultati su vidljivi. Imamo veliki pad zaposlenosti, što je glavni i ključni problem sa kojim će se boriti ova Vlada. Imamo tržište rada koje je nedefinisano, imamo veliki upliv države - objasnio je novi ministar privrede.

- Privreda ima veliki problem likvidnosti, banke su plasirale sredstva, ta sredstva nisu uložena u razvoj privrede, nego su se od toga kupovale razne nekretnine i mrtav kapital, koji nije doveo do zapošljavanja. Tu politiku moramo da promenimo - naglasio je Radulović.

Prema njegovim rečima, prvo se mora promeniti poreska politika, mora se rasteretiti rad, kako bi zapošljavanje postalo profitabilno, proizvodnja i izvoz.

- Poreska politika je prva mera koja treba da napadne taj deo. Drugi deo je giljotina propisa, odnosno da imamo propise koji imaju smisla, koji pospešuju delatnost. Moramo da napadnemo sivu ekonomiju, koja je s jedne strane zapošljavanje ljudi na crno, s druge strane prodaja proizvoda bez PDV-a -znači nulta tolerancija izbegavanja plaćanja poreza. Ali to ne možete sprovesti bez da prethodno ne sprovedete poresku reformu - ističe Radulović.

Radulović kaže da je Vlada spremna da povuče nepopularne poteze od kojih će na kraju svima da bude bolje.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    3. septembar 2013 | 21:46

    Ukinite svima plate.. i onako su svima velike....

  • Srdjan D.N.

    4. septembar 2013 | 03:44

    "Treba uraditi ovo, treba uraditi ono"...ubedljivije bi bilO da smo culi: "URADICU ovo, URADICU ono...ODMAH!"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA