• 14

Hrvatsko društvo je mentalno još u ratu

- Sve dok su elite ambivalentne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje se vezuje za bekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno - konstatuje austrijski dnevni list

  • 14

Hrvatsko društvo se i dalje mentalno nalazi u ratu, ocenjuje bečki dnevnik "Standard", povodom incidenata u vezi sa ćirilićnim natpisima u Vukovaru.
Bura oko ćiriličnih natpisa, prema "Standardu", zapravo je unutrašnjo-politički fijasko dalekosežnih posledica.

Problem nije što pripadnici žrtava ratnih zločina ili ratni veterani imaju poteškoće sa sećanjima, već što ne postoji konsenzus svih elita da sećanja moraju biti razdvojena od ljudskih prava i da politika identiteta hrvatskih državljana ne sme više da se vodi preko razgraničenja protiv Srba, dodaje list.

Sve dok su elite ambivalentne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje se vezuje za bekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno, konstatuje "Standard".
List ujedno ukazuje da je nova, jako pozitivna retorika Vlade u Beogradu doprinela podsticaju procesu pomirenja, koji liči na nemačko-francusku inicijativu, te naglašava da se na tu novu eru može osloniti samo ako ona bude primenjena na svim nivoima.
(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, derstandard.at)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    Nije cudno da Hrvatsko drustvo nemoze zaboraviti rat devedesetih,koji je Srbija zapocela i vodila u Hrvatskoj,rane koje ste nam nanjeli su odvise svjeze...Ali je cudno da Srbija mentalno ( socijalno i ekonomski ) jos zivi u 2.svjetskom ratu.Vas Srbijance boli za vas narod,a zlocine koje ste pocinili nad Muslimanskim stanovnistvom zaboravljate...zaboravljate da bi se moglo obiljeziti 3 Jasenovca za koje ste vi odgovorni,a niste obiljezili niti jedno mjesto vasih zlocina...Bilo bi bolje za vas da sutite !!

  • Student

    Nije lijepo uzeti mi ime.

  • Stefan

    Srbiju su Ameri 2 dana bombardirali,pa ste jos uvijek u mentalnom ratu!!!!nas su 3godine bradate spodobe ubijali ,pa šta su očekivali.???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima