• 6

KAD POČETI SA SEKSOM: Seksualno obrazovanje prvi put u vojvođanskim školama!

U deset srednjih škola u Vojvodini kao pilot-projekat uvedeno je "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Predmet će slušati 1.200 učenika

  • 6

Školska godina je počela, a za neke od učenika u Vojvodini ovo možda bude i najzanimljivija godina u školskim klupama!
Dugo se spekulisalo o tome da li će se seksualno obrazovanje uvesti u škole, da bi pokrajinski sekretarijat za obrazovanje s početka ove školske godine to i učinio. Naime, u deset srednjih vojvođanskih škola je kao pilot-projekat uvedeno "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Ovaj predmet do juna će slušati 1.200 učenika.

Pre nego što je ovaj projekat zaživeo, Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport sproveo je istraživanje o tome koliko učenici prve godine srednjih škola (15 godina) znaju o reproduktivnom zdravlju i rezultati su bili poražavajući. Uprkos vidljivoj seksualnoj slobodi maloletnika, srednjoškolci su neobavešteni o svom telu!

Većina njih se o seksualnim odnosima informiše preko društvenih mreža, što stručnjaci smatraju neadekvatnim. Znanje o polno-prenosivim bolestima je na niskom nivou, a devojčice ne znaju koliko dugo traje menstrualni ciklus. Ipak, najveći problem mladima je pitanje: Kad je vreme za prvi seksualni odnos?
Većinu odgovora na ova pitanja dobiće tokom godine kroz nastavne jedinice koje se obrađuju ovim predmetom, a među kojima su i: Veština komunikacije, Kada se počinje osećati seksualnost, Kada početri sa seksom?
Pokrajinska sekretarka za omaldinu i sport Marinika Čobanu je gostujući na RTV rekla da će se ovim predmetom posebno obuhvatati i odnosi među mladima, vršnjački odnosi, objašnjavajući da prema istraživanju koje su sproveli  "mladi ljudi smatraju normalnim da se na uslugu lepog ponašanja s jedne strane, odgovara na pristajanje na seksualni odnos sa druge strane".
Sličan stav imaju i pedagozi i psiholozi. Silvija Patalov Trajković, pedagog gimnazije "Uroš Predić" iz Pančeva, koja sprovodi ovaj program, smatra da je ovaj predmet potreban današnjoj omladini jer se o svom reproduktivnom zdravlju informišu na neadekvatne načine, a zbog stida mnoge stvari ne pitaju.

- Iako smo se plašili da učenici neće prihvatiti eksplicitnu priču o seksualnosti zbog stida i možda neodobravanja roditelja, među mladima vlada veliko oduševljenje. Za njih je ovo izazov, jer ne znaju kako će izgledati ta predavanja. Ovaj predmet je potreban jer prema istraživanju Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport veliki broj mladih ne zna mnogo o polno-prenosivim bolestima, kao ni o nekim drugim stvarima koje se tiču reproduktivnog zdravlja - kaže pedagog ove škole.
Ovo je izborni predmet, i slušaće se godinu dana. Zamišljen je kao radionica, a predavači su apsolventi sa Medicinskog, Farmaceustkog i Filozofskog fakulteta.

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrG

    Ucenici s nestrpljenjem ocekuju prakticnu nastavu!

  • gost

    Ta predavanja treba da drze popovi, oni imaju najvise iskustva, sefovi projekta Kacavenda i Pahomije, dopisni nastavnici predstavnici biskupske konferencije.

  • dragoslav

    Samo da pitam dali ce to biti praktican sex u skolama ili samo ono ovo i eto to tako?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima