• 0

Srbija pala na 101. mesto na listi konkurentnosti

Na listi globalne konkurentnosti koja obuhvata 148 zemalja, Srbija je ove godine rangirana na 101. poziciji što je istorijski minimum i pad od čak šest mesta u odnosu na prošlu godinu

  • 0

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2013. godinu, Srbija je rangirana na 101. poziciji na listi globalne konkurentnosti koja obuhvata 148 zemalja, što je pad za šest mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je danas Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).
Srbija je u 2013. godini imala vrednost Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) od 3,77, koja je u odnosu na prethodnu godinu opala za 0,1, što je dovelo do pada Srbije sa 95. na 101. mesto na listi. 

Za razliku od prethodne godine, kada je zabeležen zanemarljiv pad vrednosti IGK od 0,01, ove godine pad bi se mogao okarakterisati kao značajan, budući da je ostvarena vrednost IGK na nivou istorijskog minimuma u sedmogodišnjem periodu od 2007. do 2013. godine.
Takođe, ako se taj rezultat posmatra relativno u međunarodnom kontekstu, zabeležena 101. pozicija nedvosmisleno predstavlja istorijski minimum kada je rang Srbije u pitanju, naveo je FREN.
(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima