BALERINA MARINE ABRAMOVIĆ: Gazdarica me je psihički i fizički maltretirala!

Sara Vuki je u otvorenom pismu javnosti napisala da je u okviru Marininog performansa morala da leži gola na stolu,da ignoriše bilo koji oblik psihičkog i mentalnog uznemiravanja i da o tome ćuti

  • 2

Balerina Sara Vuki, koja je već 16 godina profesionalni igrač, uputila je javnosti otvoreno pismo u kojem je skrenula pažnju na neljudske uslove rada u kojima je radila sa proslavljenom umetnicom Marinom Abramović.

List "24sata" je u celosti preneo pismo Sare Vuki, koje je ova uputila javnosti.

- Učestvovala sam na audiciji 7. novembra za performans Marine Abramović koji je ona pripremala za godišnji bal Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu. Od 800 prijavljenih, ja sam bila među 200 izabranih za audiciju. Bila mi je ponuđena uloga jedne od šest balerina koje su učestvovale u obradi performansa preko kojeg se Abramovićeva proslavila - "Goli sa skeletima". Rezervacija za mesto za stolom na kojem se performans odvijao je koštala 100.000 dolara - napisala je Sara.

A onda je potanko objasnila i u kakvim je uslovima radila sa Marinom.

- Od mene se očekivalo da ležim gola na stolu koji se polako okreće, pre nego što gosti dođu i pošto oni odu (negde oko četiri sata). Očekivalo se da ignorišem bilo koji oblik fizičkog, psihičkog i mentalnog uznemiravanja tokom predstave (ostajući u, kako to Abramovićeva naziva, "umetničkom modu"). Takođe, trebalo je da radim probe od po 15 sati i da potpišem ugovor kojim se obavezujem na ćutanje. U suprotnom bih bila tužena za iznos od milion dolara, i to ukoliko samo nagovestim kako izgleda proba i audicija. Platili bi mi 150 dolara bez ikakve garancije za moju bezbednost - podvukla je Sara Vuki.

Pred kraj pisma naglasila je da je Marina Abramović za ovaj nastup tražila "jake i tihe tipove" igrača. Sara je odbila da bude tiha, jer se radi o stvarima koje utiču na njen život. Njeno pismo je odgovor na "etičku nepravdu, a ne na umetnički sadržaj" i sigurna je da nije jedina koja se tako oseća.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    6. septembar 2013 | 14:29

    I sta sada hoce.Dobila je ponudu,nije je prihvatila i sve je u redu.Da je honorar od par hiljada dolara siguran sam da bi se "umetnicki izrazila"i uzivala.

  • Boki

    5. septembar 2013 | 12:59

    Za tolike pare ja bih cutao i lezao go...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA