• 11

RUSIJA: Sarin bacili pobunjenici, ne asadovci!

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se naročito skreće pažnja na "masovno predstavljanje raznih informacija izvan konteksta kako bi se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stavila na Damask, iako rezultati istrage UN još nisu objavljeni"

  • 11

Istraživanja ruskih eksperata su pokazala da hemikalije koje su korišćene u napadu izvedenom u martu u sirijskom gradu Alepu ne pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske i da je granata sa smrtonosnom supstancom bila slična oružju koje prave pobunjenici, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Uzorci uzeti iz pregrađa Alepa Kan el Asal gde je 19. marta izveden napad, na osnovu analize ruskih eksperata, pokazuju da su projektil koji je sadržao smrtonosni nervni gas sarin najverovatnije ispalili pobunjenici, navodi se u saopštenju, u kojem je u glavnim crtama predstavljen izveštaj od 100 strana koji je Rusija predala UN.


Zaključci tog izveštaja su "izuzetno specifični" pošto se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analiza vršenih tokom istraživanja, istaklo je ministarstvo, dodavši da ti podaci mogu "značajno da pomognu" u istrazi UN o tom incidentu, prenosi ruski kanal "Raša tudej".
U saopštenju se naročito skreće pažnja na "masovno predstavljanje raznih informacija izvan konteksta kako bi se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stavila na Damask, iako rezultati istrage UN još nisu objavljeni". Na taj način, upozorava ministarstvo, "utire se put za vojnu akciju" protiv Damaska.

Fokusirajući se na napad u Kan el Asalu u kojem je 19. marta ubijeno najmanje 26 civila i sirijskih vojnika, a 86 ih je povređeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, kritikuje "pogrešan selektivni pristup" nekih država u izveštavanju o nedavnim incidentima u vezi sa navodnom upotrebom hemijskog oružja u avgustu.
Prašina koja se digla povodom napada na istočno predgrađe Damaska, Gutu, ukazala je na "očigledne pokušaje da se zabašure incidenti trovanja pripadnika sirijske vojske gasom 22, 24. i 25. avgusta", navodi ministarstvo, uz napomenu da je Sirija sve dokaze s tim u vezi dostavila UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je u utorak da su istražitelji UN spremni da se vrate u Siriju radi istrage o još nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja, uključujući napad u Kan el Asalu 19. marta, navodi ruski kanal.
(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    nije sarin uzrok,vec samo povod da se stigne do necega sto sada nije u prici.Krupno he cim presednik Rusije Putin kaze za sekretara USA Kerija da laze,e ,to nije bilo sta.

  • NOA

    Ruska se truba sirijom cuje... Bravo rusi

  • mico

    kakva demokratija kakvi bakrači,u prevodu to znači "moderno robovlasnistvo"U Davis vremena su tukli robove bičevima da rade,a danas bsnkama i kapitalom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima