Kradljivac Sezanovih slika zbog tumora na mozgu u kućnom pritvoru

Organizator kriminalne grupe koja je krala umetnička dela iz evropskih galerija Ivan Peković dobio je narukvicu za elektronski nadzor jer je teško bolestan

  • 0

Ivan Peković, koji je optužen da je 2008. godine organizovao kriminalnu grupu koja je krala skupocene slike iz evropskih galerija, pušten je iz pritvora.

Sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu prihvatilo je predlog optuženog i njegovih branilaca i omogućilo mu da u nastavku postupka boravi u kućnom pritvoru, s obzirom na to da ima tumor na mozgu koji mora da bude hirurški odstranjen.

Optuženom Pekoviću stavljena je danas narukvica za elektronski nadzor (popularna nanogica), kako bi nadležne službe mogle da prate njegovo kretanje, odnosno proveravaju da li poštuje odredbe kućnog pritvora.

Ivan Pekvić i trojica njegovih saradnika terete se da su od 2008. do aprila 2012. godine, kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija, uz upotrebu sile, krali umetnička dela velike vrednosti, prenosili ih na teritoriju Srbiji i potom od njihovih vlasnika zahtevali ogromne sume novca, kako bi ih vratili.

Kriminalnoj grupi na teret se stavlja i da je, između ostalih, ukrala sliku "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, koja je u Švajcarskoj procenjena na 180 miliiona franaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA