• 0

KRALJEVI ULICE: Ko su srpski ulični svirači? (FOTO)

U magazinu "Žurnalist" pročitajte ispovesti uličnih svirača, među kojima je i priča Andreasa Johanesa Grima, Nemca iz Berlina, koji na novosadskim ulicama svira bubnjeve

  • 0

U celoj Srbiji centar grada Novog Sada poznat je po uličnim sviračima. U poslednje vreme na ulicama ih možemo videti sve više. Opšteprihvaćeni stav stanovnika Novog Sada, bez obzira na to da li im se oni dopadaju ili ne, jeste da atmosfera u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici bez uličnih svirača ne bi bila ista.
Miroslav Matić iz Loznice prepoznatljiv je po vojnoj nošnji i šajkači, kao i brojnim instrumentima kojima vlada.

- Sviram gusle, dvojnice, frulu, usnu harmoniku, češalj, lisku i bundevsku režu - objašnjava on, i dodaje da nikada nije imao problema sa prolaznicima.
Mnoge Novosađane iznenadilo bi kada bi znali da se među uličnim sviračima nalazi i jedan stranac. Andreas Johanes Grim, Nemac iz Berlina, svira bubnjeve, a u Srbiju je došao za vreme prošlog Festivala uličnih svirača.

- Tada sam stekao mnoge prijatelje ovde i odlučio sam da ostanem - objašnjava Andreas. On nam je, takođe, ispričao i priču o čoveku koji najviše zarađuje svirajući na ulici.
- Ima jedan čovek koji svira tamburicu, nosi šešir i toplu jaknu. On je baš fin, uvek mi da dvadeset dinara i on je kralj ulice zato što najviše zarađuje - priča Grim.
"Kralj ulice" se zove Nikola Dibari, i on kaže da sviranjem na ulici prehranjuje tri porodice.
- Nije nešto naročito, normalno da se živi, eto tako... kupiš malo mleka, malo hleba, slanine i tako dalje... - kaže on, i dodaje da ponekad ima problema sa prolaznicima - jedan ga je čak gađao jogurtom u prolazu.
- Pitao sam ih zašto to rade, ja ne razumem. Pa, ja živim od tog posla...
Sa toplijim vremenom u centru grada se na svakih nekoliko metara može naići na nekoga ko svojom muzikom ulepšava dane prolaznika.
(Telegraf.rs / Izvor: Žurnalist /Olivera Gilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima