• 0

KRALJEVI ULICE: Ko su srpski ulični svirači? (FOTO)

U magazinu "Žurnalist" pročitajte ispovesti uličnih svirača, među kojima je i priča Andreasa Johanesa Grima, Nemca iz Berlina, koji na novosadskim ulicama svira bubnjeve

  • 0

U celoj Srbiji centar grada Novog Sada poznat je po uličnim sviračima. U poslednje vreme na ulicama ih možemo videti sve više. Opšteprihvaćeni stav stanovnika Novog Sada, bez obzira na to da li im se oni dopadaju ili ne, jeste da atmosfera u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici bez uličnih svirača ne bi bila ista.
Miroslav Matić iz Loznice prepoznatljiv je po vojnoj nošnji i šajkači, kao i brojnim instrumentima kojima vlada.

- Sviram gusle, dvojnice, frulu, usnu harmoniku, češalj, lisku i bundevsku režu - objašnjava on, i dodaje da nikada nije imao problema sa prolaznicima.
Mnoge Novosađane iznenadilo bi kada bi znali da se među uličnim sviračima nalazi i jedan stranac. Andreas Johanes Grim, Nemac iz Berlina, svira bubnjeve, a u Srbiju je došao za vreme prošlog Festivala uličnih svirača.

- Tada sam stekao mnoge prijatelje ovde i odlučio sam da ostanem - objašnjava Andreas. On nam je, takođe, ispričao i priču o čoveku koji najviše zarađuje svirajući na ulici.
- Ima jedan čovek koji svira tamburicu, nosi šešir i toplu jaknu. On je baš fin, uvek mi da dvadeset dinara i on je kralj ulice zato što najviše zarađuje - priča Grim.
"Kralj ulice" se zove Nikola Dibari, i on kaže da sviranjem na ulici prehranjuje tri porodice.
- Nije nešto naročito, normalno da se živi, eto tako... kupiš malo mleka, malo hleba, slanine i tako dalje... - kaže on, i dodaje da ponekad ima problema sa prolaznicima - jedan ga je čak gađao jogurtom u prolazu.
- Pitao sam ih zašto to rade, ja ne razumem. Pa, ja živim od tog posla...
Sa toplijim vremenom u centru grada se na svakih nekoliko metara može naići na nekoga ko svojom muzikom ulepšava dane prolaznika.
(Telegraf.rs / Izvor: Žurnalist /Olivera Gilić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima