DŽON KERI: Od antiratnog aktiviste do ratnog agresora (FOTO) (VIDEO)

Džon Keri se ovih dana zdušno zalaže za odobravanja vojne intervencije na Siriju, dok je pre 40 godina bio demonstrant i govornik u antiratnoj kampanji ispred Skupštine SAD

  • 5

Džon Keri, državni sekretar SAD, pre nekoliko dana govorio je na pretresu o odobrenju za upotrebu vojne sile u Siriji. Tom prilikom izložio je skupštinskim poslanicima da SAD moraju da ustanu, deluju i kazne sirijski režim zbog upotrebe hemijskog oružja. A samo nekoliko decenija ranije, Keri je podržavao američku antiratnu kampanju.

Džon Keri je u mladosti bio marinac i učestvovao je u neuspešnom pohodu američke vlasti u Vijetnamu. Uspeo je da stigne do zvanja poručnika, ali je zatražio otpuštanje da bi se priključio Kongresu 1970. godine.

Po povratku u SAD, pridružio se vijentamskim veteranima u antiratnoj kampanji. Svedočio je kao prvi veteran pred Kongresom o ratu, a dan nakon toga je učestvovao u demonstracijama sa hiljadama nekadašnjih vojnika u kojima su bacali medalje i trake preko ograde Skupštine SAD u znak revolta.

Keri je samo jedan u nizu svetskih političara koji su potpuno promenili stavove i uverenja koja su imali kao mladi državnici. Sekretar je verovatno shvatio da ratovi, uprkos ljudskim žrtvama, donose više novca, teritorije i moći koja omogućava Americi da odlučuje o sudbinama ljudi širom sveta.

Pogledajte video govora Džona Kerija, nekad i sad:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA