• 1

UNS I NUNS: Objavite podatke o finansijerima i oglašivačima u medijima

Novinarska udruženja su Ministarstvu pravde predložilada učini obaveznim objavljivanje podataka o svim finansijerima i oglašivačima čiji udeo u ukupnom godišnjem prihodu medija prelazi 20 odsto, ali ovo telo to nije usvojilo

  • 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije protestvuju zbog neusvajanja njihovih predloga za Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, koji se odnose na javnost podataka o glavnim finansijerima i oglašivačima u medijima.
NUNSUNS su Ministarstvu pravde predložili da učini obaveznim objavljivanje podataka o svim finansijerima i oglašivačima čiji udeo u ukupnom godišnjem prihodu medija prelazi 20 odsto.

- NUNS i UNS smatraju da javnost samo podatka o vlasniku medija nije dovoljna za transparentnost rada medija - navodi se  zajedničkom saopštenju ovih novinarskih udruženja.
Udruženja su takođe tražila da se u tekstu Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije predvidi izmena Zakona o javnim nabavkama, kako bi taj zakon važio i za kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju RTV programa ili kupovinu vremena za emitovanje programa.
- NUNS i UNS posebno zabrinjava što je radna grupa najpre prihvatila primedbe njihovog predstavnika, a potom su te odredbe izbačene iz konačnog teksta Akcionog plana za spovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije - ističe se u saopštenju.
Kako kažu u ovim uduženjima, Ministarstvo pravde nije obrazloženo odgovorilo na njihove primedbe, čime je prekršeno načelo javnosti rada.
(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • molele

    Da li je ovo apel Nunsa,opravdanje za necinjenje,da li Nuns nema pravnu regulativu da to brani, ili nemoc ili pristrasnost nekoj stranci??????!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima