Ekskurzije učenika pod znakom pitanja

U većini škola još ne razmišljaju o đačkim putovanjima jer se plaše tendera. Za svaku ekskurziju škola dobijala po 5.000 evra

  • 11

Tema prvih ovogodišnjih roditeljskih sastanaka širom Srbije, mada školska godina jedva da je počela, bile su - ekskurzije. Većina škola još i ne razmišlja o raspisivanju konkursa za putovanja, pošto im, kažu, nije jasno ni da li, ni kako treba da ih organizuju.

Među direktorima se pronela vest da će se ekskurzije i nastava u prirodi ubuduće organizovati kao klasične javne nabavke i da će škole morati da odrade celokupnu proceduru kao bilo koje preduzeće kad raspisuje tender. To bi značilo da moraju da imaju bar jedno do dvoje stručnjaka za javne nabavke, a to opet usporava konkurs, poskupljuje ionako preskupa putovanja i onemogućava plaćanje na rate.

U Sindikatu obrazovanja, pak, tvrde da je to odličan način da se mitu i korupciji stane na put.

- To će biti jedna od glavnih tema koju ćemo pokrenuti na sastanku sa novim ministrom prosvete, sledeće nedelje.  Ekskurzije, tenderi za iznajmljivanje sala, davanje lokala u zakup pekarama, sve su to poslovi na kojima se obrće ogroman novac - kaže Branislav Pavlović iz ovog sindikata.

Pavlović izvlači i prostu računicu. Kaže, ako neka škola vodi 150 đaka na ekskurziju u inostranstvo, nastavnik koji ih vodi kao naknadu dobija 25 - 30 evra po učeniku, a direktor škole najmanje pet. To znači da škola dobija po 5.000 evra i više, a gde su pokloni i putovanja za menadžment:

- Putovanja nastavnika sa đacima trebalo bi tretirati kao službeni put, i oni bi trebalo da dobijaju dnevnice kao i svi ostali kad putuju. I to iz budžeta, a ne iz džepova roditelja. Dobro je i da tenderi budu na javnom portalu, a ne kao dosad, da se direktor škole dogovori s jednom agencijom, a ostale dve na konkursu da budu samo formalne.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • James

    6. septembar 2013 | 22:15

    Ma opet ce da mute. Platim ekskurziju ko more a dete naguraju u 5-o krevetnu sobu.

  • Lara

    7. septembar 2013 | 00:11

    Ma nećemo mi da vodimo decu, prvo ih vaspitajte. Istrenirani u alkoholu, kakvi vam kući dolaze iz grada? Mi smoto obustavili sami u školi, ne trebaju nam takvi stresovi, nema tih para! I šta se kao brinete za broj kreveta u sobi, kao da oni spavaju tamo. Malo pred zoru dremnu gde se ko nađe i u kojoj sobi, a na lokalitetima spavaju. Da se ne slikaju da bi okačili na fejs, ne bi se ni sećali gde su bili. Dosta pljuvanja po profesorima, zato vam deca i jesu takva. Retki su oni koji na ekskurziju idu da nešto vide i nauče!

  • TRJOVAN

    7. septembar 2013 | 01:27

    Po ovome sto ovde pisete vidim da zelite da deci uskratite najvecu radost i avanturu u citavom skolovanju. Jedino sto je ovde potrebno je kontrola...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA