• 13

3D ULIČNO CRTANJE: Traje do prve kiše, a ipak crteže vide milioni ljudi! (FOTO)

- Ovo je umetnost 21. veka. Ranije nije ni mogla da se razvije jer se tek sada masovno upotrebljavaju fotoaparati, kojima se 3D slike na asfaltu fotografišu i internetom za koji sat obiđu ceo svet - objašnjava umetnik Milivoj Kostić Kole,

  • 13

Trodimenzionalni crteži na pločnicima i asfaltu, optičke iluzije koje oduševljavaju čitav svet, tek su delimično zaživele u Srbiji, možda zbog toga što nema ravnih pločnika. Telegraf je upoznao prvog srpskog 3D strit umetnika, akademskog slikara, Milivoja Kostića. Ovaj Novosađanin prvu 3D sliku uradio je pre dve godine u gradu gde živi. Kaže da bi kod nas umesto “ulično slikarstvo” ova umetnost mogla da se zove Džadart ili Trotoart.
- Svi znaju o čemu je reč! Svako ko koristi internet i ima profil na Fejsbuku bar jednom je video fotografiju optičke iluzije na asfaltu, 3D sliku koja se jasno vidi iz samo jedne tačke. Ovo je umetnost 21. veka. Ranije nije ni mogla da se razvije jer se tek sada masovno upotrebljavaju fotoaparati, kojima se 3D slike na asfaltu fotografišu i internetom za koji sat obiđu ceo svet. Ova umetnost zbog toga i postoji, traje do prve kiše, a ipak je vide milioni ljudi- objašnjava Milivoj Kostić Kole.


On kaže da je 3D strit umetnost novi i posebni pravac, legalna je za razliku od grafita, a ipak nije zidno slikarstvo. Inspirisana je italijanskim Madonarima, lutajućim likovnim umjetnicima koji su vekovima putovali duž Italije i na pločnicima trgova slikali religiozne motive. Posle Drugog svetskog rata, Madonarima se gubi svaki trag. Tokom godina, ova vrsta umetnosti se razvija u 3D iluzionističko ulično slikanje. Jedan od najpoznatijih umetnika u ovoj oblasti je Amerikanac Kurt Viner, nekada zaposlen u NASA. On je 1984. godine u Rimu započeo eru 3D umetnosti po ulicama.

Milivoj Kostić objašnjava da nije samo gledanje završene 3D slike doživljaj, već i njena izrada na ulici, u interakciji umetnika i prolaznika.
- Sve se radi kredom i suvim pastelima, a cilj je- da ne traje dugo?! Kada slika traje tek do prve kiše, dan ili dva, dragocenija je gledaocu. Kada je završena, sledi fotografisanje par sati i gotovo! Mi umetnici koji ovo radimo dajemo im taj momenat. Neke slike ipak mogu trajati i duže, oko dva meseca - objašnjava Kole.

Izrada 3D slike na asfaltu počinje izborom ideje. Zatim se izračunavaju tri najbitnije mere- visina posmatrača, odnosno pozicija fotoaparata, udaljenost od posmatrača do početka slike i dimenzija same slike. Onda se bira teren i slika sa papira prenosi na pločnik uz pomoć nacrtane mreže na betonu. Samo slikanje traje namanje 10 sati i slike često radi čitav tim umetnika.
Novosadski umetnik Milovoj Kostić Kole prvi je 3D strit artist u Srbiji. Slike je radio u avgustu u Valjevu na festivalu "Tešnjarske večeri 13" i Novom Sadu novembra 2011. godine, što je bio prvi ovakav crtež u Srbiji. Na Beton festu u Sarajevu prošle godine, Kostić je bio jedini predstavnik naše zemlje. Još jedno njegovo delo osvanulo je u Kragujevcu prošlog vikenda, kada je, tokom međunarodnog strip festivala “Kragujevac, godine treće” nacrtao strip junaka Dilana Doga. To je bio prvi 3D strip kadar na ulici u Srbiji.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima