• 6

Spoljni dug Srbije 26 milijardi evra

Spoljni dug javnog sektora sa dostignutih skoro 12,9 milijardi evra redukovan za 0,3 odsto na mesečnom nivou, ali je i dalje za šest odsto viši nego krajem 2012. godine

 • 6

Spoljni dug Srbije krajem juna 2013. godine iznosio je 26,07 milijardi evra, što je za oko 0,1 odsto manje nego prethodnog meseca, navedeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).
Pri tome je spoljni dug javnog sektora sa dostignutih skoro 12,9 milijardi evra redukovan za 0,3 odsto na mesečnom nivou, ali je i dalje za šest odsto viši nego krajem 2012. godine.

Privatni sektor je generisao spoljni dug u visini od oko 13,1 milijardi evra, što je otprilike na istom nivou kao i prethodnog meseca, ali i za 2,8 odsto manje u odnosu na stanje s kraja decembra prošle godine.
U strukturi ukupnog spoljnog duga Srbije, javni sektor učestvuje sa 49,5 odsto, što je povećanje u odnosu na kraj 2012. godine kada je taj sektor u kreiranju ukupnog spoljnog duga učestvovao sa 47,4 odsto.

Krajem 2008. godine udeo javnog sektora u ukupnom spoljnom dugu Srbije bio je 30,9 odsto.
Kako je navedeno, Srbija je već visokozadužena zemlja sa odnosom ukupnog spoljnog duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 83,1 odsto, dok je granica ulaska u zonu visoke zaduženosti 80 odsto.
To potvrđuje i podatak da je odnos otplate duga prema ukupnom izvozu proizvoda i usluga na kraju juna ove godine iznosio 35,6 odsto, a granica za ulazak u "zonu crvene lampice" je 25 odsto.
Posebno je zabrinjavajuće da je odnos otplate duga prema BDP-u 15,4 odsto, što znači da je godišnji prirast duga veći nego bruto domaćeg proizvoda i da Srbija "troši svoju supstancu", upozorio je IZIT.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mada

  Prava sitnica, praunuci ce valjda da otplate 10%

  20
  4

  Podelite komentar

 • русија

  ситница џоле

  15
  1

  Podelite komentar

 • Ivana

  Legalizujte travu i posadite celu vojvodinu i izaci cemo iz krize svi

  11
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima