• 6

Ovo su poslovi sa najvećom stopom samoubistava

Iako je opšteprihvaćeno mišljenje da su najčešće žrtve depresije i suicidnih misli ljudi koji se bave „monotonim” profesijama, nije baš tako. To pokazuje i podatak da su i oni koji se bave takozvanim „lepim” poslovima, poput veterine ili vajarstva takođe našli svoje mesto na ovoj mračnoj listi i to među prvih dvadeset

  • 6

Prilikom odabira profesije treba dobro razmisliti, a pored ličnih afiniteta svakako treba uzeti u obzir i to koliko ćete na nekom radnom mestu biti srećni.
Profesije koje su rizične, a pri tome zahtevaju i visok stepen stručnosti često podižu broj samoubistava, ako je verovati podacima istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za profesionalno zdravlje i bezbednost.

Stomatolozi su poznati kao česte "samoubice", ali najnovija istraživanja pokazuju da još češće na sebe dižu ruku lekari i brodski inženjeri. Za lekare je, prema podacima ove institucije, verovatnoća da će sebi oduzeti život veća za 100 odsto u odnosu na druge profesije.
Finansijski stručnjaci i advokati se takođe nalaze na spisku zanimanja sa najvećom stopom samoubistva.

Sa druge strane, iznenađuje i istraživanje sprovedeno među američkim pripadnicima policije. Policajci u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u ostatku sveta imaju nesumnjivo stresne profesije, međutim, istraživanja pokazuju da je stepen samoubistva među njima, barem kada je reč o ovoj zemlji, u granicama normale.
Istraživanje koje je obuhvatilo isključivo ženski deo populacije dalo je nešto drugačije rezultate. Žene nisu previše zadovoljne ukoliko rade poslove u policiji ili vojsci, a najdepresivnije su ako se bave - prodajom.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima