Ovo su poslovi sa najvećom stopom samoubistava

Iako je opšteprihvaćeno mišljenje da su najčešće žrtve depresije i suicidnih misli ljudi koji se bave „monotonim” profesijama, nije baš tako. To pokazuje i podatak da su i oni koji se bave takozvanim „lepim” poslovima, poput veterine ili vajarstva takođe našli svoje mesto na ovoj mračnoj listi i to među prvih dvadeset

  • 6

Prilikom odabira profesije treba dobro razmisliti, a pored ličnih afiniteta svakako treba uzeti u obzir i to koliko ćete na nekom radnom mestu biti srećni.

Profesije koje su rizične, a pri tome zahtevaju i visok stepen stručnosti često podižu broj samoubistava, ako je verovati podacima istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za profesionalno zdravlje i bezbednost.

Stomatolozi su poznati kao česte "samoubice", ali najnovija istraživanja pokazuju da još češće na sebe dižu ruku lekari i brodski inženjeri. Za lekare je, prema podacima ove institucije, verovatnoća da će sebi oduzeti život veća za 100 odsto u odnosu na druge profesije.

Finansijski stručnjaci i advokati se takođe nalaze na spisku zanimanja sa najvećom stopom samoubistva.

Sa druge strane, iznenađuje i istraživanje sprovedeno među američkim pripadnicima policije. Policajci u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u ostatku sveta imaju nesumnjivo stresne profesije, međutim, istraživanja pokazuju da je stepen samoubistva među njima, barem kada je reč o ovoj zemlji, u granicama normale.

Istraživanje koje je obuhvatilo isključivo ženski deo populacije dalo je nešto drugačije rezultate. Žene nisu previše zadovoljne ukoliko rade poslove u policiji ili vojsci, a najdepresivnije su ako se bave - prodajom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    8. septembar 2013 | 01:01

    To je u Americi, kod nas su lekari najopustenija klasa, nemaju nikakvu odgovornost. Ugorzena je radnicka klasa jer su najvise maltretirani od strane poslodavca i cesto ucenjivani, takodje najlakse ostaju bez posla.

  • Srpska

    8. septembar 2013 | 00:40

    A bravari ?! :-)

  • русија

    8. septembar 2013 | 06:34

    a педери

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA