Radimo dva dana za francusku satnicu

Da bi sustigao radnika u Francuskoj, koji za 60 minuta zaradi 34 evra, Srbin sa prosečnom platom treba da radi 15 sati

  • 30

Zaposleni u Francuskoj za sat zaradi prosečno 34 evra, dok na te pare prosečan Srbin može da računa tek posle više od 15 radnih časova, ili skoro dva radna dana.

Da bi sustigli radnika u Nemačkoj, koji za 60 minuta obezbedi sebi 30 evra, na poslu moramo da "otkucamo“ bar 13 sati. To važi samo za one sa prosečnom platom, a takvih je u Srbiji sve manje.

Sat rada u Evropskoj uniji staje od 3,9 do 39 evra, u zavisnosti od toga da li je reč o Bugarskoj ili Švedskoj, članicama EU.

- Srpski radnik je, nažalost, među najmanje plaćenim radnicima, ne samo u Evropi, nego i u svetu - kaže, za "Novosti“, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS i dodaje:

"Prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa u Srbiji je 44.182 dinara, a 60.896 dinara bruto. Iz toga proizlazi da srpski radnik po radnom satu radi za 251 dinar ili 2,2 evra."

U Uniji poslodavaca kažu da smo pri evropskom dnu što se tiče radnog sata. Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca, ukazuje da spadamo u osam zemalja sa najnižom satnicom u Evropi. Uprkos tome, investitori nas zaobilaze.

- Razlog zašto je investitora još malo je u tome što investitori prvo gledaju koliki je nivo zaštite privatne svojine u određenoj zemlji, zatim koliko brzo njihova investicija može da se realizuje i da li mogu da jasno predvide troškove te investicije - kaže Rajić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraci

    7. septembar 2013 | 23:44

    Pa kako da nije bas.Da je tako svi bi otisli za Francusku

  • nikolica

    8. septembar 2013 | 00:12

    pa nazalost jeste istina ... tipa u srbiji je prosecna plata 300 franaka za varioca ... a u svajcarskoj je 7000 franaka ... glupo je sto poredim sa svajcarcima ili sa bilo kojom drugom zapadnom zemljom ... ali sam ovim pokusao da kazem da oni za 1 da zarade kolko mi za 20ak radnih ili kolko vec ... jednom recju BEDA SMO ...

  • G-Man

    7. septembar 2013 | 23:48

    A mi i dalje cutimo..... Strasno.... B e m ti drzavu.........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA