• 27

NA IVICI RATA: Raspored mornarica velikih sila oko Sirije! (FOTO)

U zoni akcije oko Sirije nalaze se brodovi SAD, Rusije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Moskva tvrdi da nema nameru da se oružano meša u sukob

  • 27

Istočno Sredozemlje je praktično "načičkano" ratnim brodovima svetskih sila nakon što je Odbor američkog Kongresa odobrio napad na Siriju.
Osim SAD i njenih zapadnih pomagača, pred sirijsku obalu svoje brodove je poslala i Rusija.

Moskva tvrdi da nema nameru da se oružano umeša u sukob. Ali svakako će prikupljati obaveštajne podatke za sebe, a verovatno i za režim Bašara al-Asada u Damasku. RT (Russia Today) ovako vidi odnos pomorskih snaga pred obalama Sirije:
SAD
U zoni akcije nalazi se pet 'potpuno spremnih' višenamenskih razarača klase Arkajg Burk: USS Rampejdž, USS Mahan, USS Staut, USS Grejvli i USS Beri. Svaki na sebi nosi više desetina krstarećih raketa tomahavka, koje su korišćene i u vazdušnim intervencijama u Libiji 2011. godine. Rakete tomahavk koriste se za preciznije gađanje odabranih ciljeva, a domet im je oko 1850 kilometara. Projektili zemlja-vazduh štite ove brodove od napada.

RT.com navodi da bi pod vodom mogla biti i jedna od četiri američke podmornice s krstarećim projektilima (jedna može nositi do 154 rakete tomahavki). Inače, te podmornice mogu nositi i nuklearni arsenal.
Od ranije je poznato da su Amerikanci svojoj floti pridružili i amfibijski transportni brod "USS San Antonio" s nekoliko helikoptera. Iako SAD odlučno tvrdi da ne planira nikakvu kopnenu invaziju u Siriji, reč je o brodu napravljenom da izvrši kopneno iskrcavanje do 800 marinaca.
Relativno blizu, u Crvenom moru nalaze se i "supernosač" aviona Nimic, krstarica Prinston, te razarači Vilijam P. Lorens, Stokdejl i Šup. Severom Arapskog mora plovi nosač aviona Hari S. Truman, zajedno sa mornaricom koje ga štiti. Sve zajedno, to je skoro 20 plovila koja se brzo mogu angažovati u ratu u Siriji.
RUSIJA
Za sada jedina sila u moru pred Sirijom koja na obali ima svoju bazu – Tartus. Doduše, prema više izvora, to već godinama nije klasična vojna baza.

RT spominje, ali ne potvrđuje, informacije o velikom broju ruskih ratnih brodova poslanih u istočni Mediteran. Među njima su navodno, ili će biti do kraja meseca: desantni brodovi Nikolaj Filičenkov, Aleksandar Šabalin, Admiral Nevelski i Peresvet, zatim razarač Nastojčivij, korveta Štil, raketna topovnjača Ivanovec, raketna krstarica Moskva te fregate Smetljivij i Neustrašimij. Tu je i izviđački brod Priazovje praćen desantnim brodovima Minsk i Novočerkask.


Nije objašnjeno što bi toliko brodova, posebno desantnih, moglo da radi u zoni očekivanog rata. Pogotovo ako je verovati izjavama ruskog vojnog vrha da ne namerava da ratuju "ni posredno ni neposredno".
Jedina preostala objašnjenja koja se nameću su tradicionalna "demonstracija mišića", pokazivanje značaja, ili pak proizvodnja vlastitog smisla kod kuće – situacije pojačane napetosti poput ove mogu koristiti vojnoj industriji kod budućih donošenja budžeta...
FRANCUSKA
Fregata Ševalije Pol, jedna od najmodernijih kojima ova država raspolaže, namenjena je protivraketnoj obrani. Tu je i transportni brod Diksmud. Vojni vrh demantovao je da će učestvovati u vojnoj akciji, ali učestvuju u treninzima i pripremama operacije. Bude li Francuska bila deo napadačkih akcija, to će verovatno činiti vazdušne snage.
ITALIJA
Dva italijanska ratna broda, fregata i razarač torpeda, spremni su za isplovljavanje, ali trebalo bi da se upute ne ka Siriji, nego prema susednom Libanu. Zbog straha od širenja sukoba i na tu državu, Italijani žele da zaštite 1100 italijanskih vojnika koji se tamo nalaze u sklopu UN-ovih snaga.
VELIKA BRITANIJA
Pretpostavlja se da su u Sredozemlju nosač helikoptera HMS Ilustrijus, fregate Vestminister i Montroz, amfibijski brod Bulvark, nuklearna podmornica Tajerles, te šest pomoćnih brodova Kraljevske mornarice.

 
No zasad teško da će smeti da učestvuju u napadima koje najavljuje SAD jer je premijer David Kameron neočekivano izgubio podršku za vojnu intervenciju u parlamentu.
(Telegraf.rs / T-portal )

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cakan

    Perice za cepi

  • Aleksandar

    Malo su se zaneli sa ovim minusima...bas su jadni!Pa ko normalan moze da podrzava Americku masoneriju!Posebno u Srbiji...au!

  • Namcor

    NSA kontrolise ove minuse.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima