Otkrivena spomen-ploča na kući Mome Kapora

Na kući u Nebojšinoj ulici, na beogradskoj opštini Vračar, u kojoj je Momo Kapor stanovao poslednjih 15 godina, otkrivena je spomen-ploča ovom piscu i slikaru

  • 3

U Nebojšinoj ulici u Beogradu na kući u kojoj je živeo Momo Kapor otkrivena je spomen-ploča ovom piscu i slikaru.  Postavljanje spomen-ploče deo je festivala "Momin krug", koji je u čast umetnika organizovala fondacija koja nosi njegovo ime.

"Momin krug" otvoren je u subotu kod skulpture "Dafne" na Adi Ciganliji, a danas su Kaporovi prijatelji, poštavaoci i novinari nakon otkrivanje spomen-ploče krenuli u obilazak mesta u Beogradu koje je umetnik voleo.

Spomen-ploču otkrili su predsednica Zadužbine "Momo Kapor" Ljiljana Kapor i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović. Ljiljana Kapor zahvalila je opštini Vračar i navela da je Momo sa devet godina došao u Beograd, a da je poslednjih 15 godina živeo u kući na Neimaru.

- Ne postoji niko ko je bolje pisao, lepše crtao i više voleo Beograd od Mome Kapora - rekla je spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović.

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović ocenio je da je "Momin krug" od izuzetnog značaja za grad, jer podseća na odnos i ljubav koju je Kapor gajio prema Beogradu i dodao da je Kapor  jedan od simbola grada.

- Momo Kapor je voleo Beograd i Beograđane, on mu je davao energiju i svoj lični šarm je pretočio u beogradski. I Beograd je voleo njega i ponosi se njime - rekao je Kuzmanović.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panta

    8. septembar 2013 | 23:30

    Kako kad nije rodjen u Bg? Pa zar nisu svi koji dodju u BG seljaci I rusitelji grada, a "stari" Beogradjanin pravi Beogradjani? Sve sto valja u Bg su doneli ili izgadili dosljaci, Beogradaji su samo svoje zadnjice gledali. Koliko samo zaduzbina Sarajlija, Prizrenaca I drugih ima po Bg. Ali bitno je da se rodis u Bg I onda mozes da dokolicis I pljujes po dosljacima.

  • русија

    9. septembar 2013 | 01:44

    Легенда

  • Aleksandar

    10. septembar 2013 | 01:25

    Poznavao sam ga. Bio je gospodin covek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA