Šta ako kasnite s otplatom kredita

- Pre svega nudimo restrukturiranje kredita ako za to postoje objektivni razlozi kao što su gubitak posla ili smrtni slučaj - kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo u Eurobanci

  • 1

Građani Srbije ćesto nisu u mogućnosti da ratu kredita izmiruju na vreme. Nekima kasni plata, a nekima jednostavno nedostaje novca.

Međutim, ako je kašnjenje višenedeljno, banka će vas sigurno pozvati i predložiti rešenje. Poslednja opcija je aktiviranje hipoteke.

- Kada se klijent suoči s problemom u otplati kredita, pre svega ponudimo restrukturiranje kredita ako za to postoje objektivni razlozi kao što su gubitak posla ili smrtni slučaj. Tada klijentu izlazimo u susret produženjem roka, uvođenjem grejs perioda... - kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo u Eurobanci.

Postoji jedan broj građana koji i nakon svih opcija koje im banka ponudi ne mogu iz opravdanog razloga da izmiruju svoje mesečne obaveze. Tada se opet pristupa dogovoru, a rešenje je vansudsko poravnanje.

- To je slučaj kada kredit dospeva u celokupnom iznosu na naplatu. Vansudsko poravnanje je bez troškova obrade za klijente, i tada se dogovara dinamika otplate kredita, a građanin je u obavezi da isplaćuje dogovoreni mesečni iznos - objašnjava Vilotijević.

Aktiviranje sredstava obezbeđenja je poslednji korak koji banka preduzima kako bi naplatila kredit, i to kada se pokušaju sve opcije.

- Uvek savetujemo korisnike kredita da, ako se ispostavi da neće biti u situaciji da uredno plaćaju svoje obaveze, sami prodaju stan koji su kupili i zatvore svoj kredit prema banci. Time izbegavaju da budu evidentirani kao neuredne platiše, a i postižu bolju cenu - kažu za „Blic" u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA