Demineri kod Paraćina pronašli 1.286 mina

Na Karađorđevom brdu kod Paraćina završena je sezona razminiranja, a za šest meseci pronađeno je 1.286 neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i šest avionskih bombi zaostalih iz Drugog svetskog rata, teških po 50 kilograma

  • 0

Pripadnici Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje "Emercom Deming" završili su sezonu razminiranja na Karađorđevom brdu kod Paraćina, gde su pronašli 1.286 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), među kojima i šest avionskh bombi iz Drugog svetskog rata, koje su teške po 50 kilograma.

Razminiranje, koje finansira Vlada Ruske Federacije, nastaviće se iduće godine na ovom delu paraćinske opštine.

- Od marta do sada pretraženo je više od 400.000 kvadratnih metara zemljišta na kome je identifikovano, pronađeno i bezbedno otkopano 1.286 raznih vrsta NUS, uglavnom minobacačkih mina i artiljerijskih granata, raznih vrsta upaljača za mine, a pronađeno je i šest avionskih bombi zaostalih iz Drugog svetskog rata, teških po 50 kilograma - rekao je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

Sva pronađena NUS, osim avionskih bombi, poreklom je iz magacina Vojske Srbije koji je zapaljen 19. oktobra 2006. godine, podsetio je Mihajlović. On je istakao da su pronađena NUS "bezbedno uništena".

Reč je o Projektu za razminiranje na lokaciji "Paraćin 5", objasnio je Mihajlović i napomenuo da razminiranje finansira Vlada Ruske Federacije posredstvom ruske državne agencije "Emericon", a radovi se obavljaju u skladu sa projektima Centra i međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

- Razminiranje Srbije od strane "Emercoma" se nastavlja i naredne godine, a načelno se dogovaramo da se nastavi čišćenje Paraćina, projektom pod radnim nazivom "Paraćin 6", koji se odnosi na najuži krug oko jedan kilometar u okolini zapaljenih magacina - istakao je Mihajlović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA