ŠTA SE NAJVIŠE FALSIFIKUJE: Lopovima omiljena novčanica od 2.000 dinara!

- Za prepoznavanje falsifikata prvenstveno je važno obratiti pažnju na kvalitet papira, karakterističan zvuk pri savijanju i gužvanju, čvrstinu, elastičnost - žilavost - kažu u NBS

  • 4

Falsifikatori u Srbiji, unazad sedam godina, najviše su voleli da "štancuju" lažnu novčanicu od 1.000 dinara, popularnu hiljadarku. Međutim, u 2013. stvari su se malo izmenile, pa im je sada daleko milija novčanica od 2.000 dinara na kojoj je čuveni srpski naučnik Milutin Milanković.

U ovoj godini broj otkrivenih falsifikovanih novčanica od 1.000 i 2.000 dinara bio je na približno istom nivou, a kako za Telegraf.rs otkrivaju u Narodnoj banci Srbije (NBS), nešto više falsifikata bilo je u korist apoena od 2.000 dinara. Po količini otkrivenih falsifikata sledi novčanica od 500 dinara.

- U 2012. ukupno je otkriveno 5.985 komada falsifikovanih dinara i 1.032 komada falsifikovanih stranih novčanica. U prvoj polovini 2013. otkriveno je 2.134 falsifikata dinara, a stranog novca 349 novčanica - kažu u NBS.

Među lažnim stranim novcem u prošloj godini prednjače falsifikati evropske valute - 88,37  odsto i američkih dolara - 9,98 odsto.

A kako prepoznati falsifikat?

U NBS kažu da prilikom prijema novca treba obratiti pažnju na to u kakvom je stanju novac.

- Za prepoznavanje falsifikata prvenstveno je važno obratiti pažnju na kvalitet papira, karakterističan zvuk pri savijanju i gužvanju, čvrstinu, elastičnost - žilavost. Kod falsifikovanih novčanica papir je bez zaštitnih elemenata, nedostaje čvrstina i elastičnost - objašnjavaju u centralnoj banci.

Da bi prepoznali falsifikovanu novčanicu, građani treba da obrate pažnju i na vodeni žig – multitonski vodeni znak u vidu portreta ličnosti koja je predstavljena na novčanici, a koji je vidljiv kada se okrene prema izvoru svetlosti.

Zatim, tu je i isprekidana zaštitna nit srebrne boje sa mikrotekstom koja treba da bude jasno uočljiva.

U NBS navode i da je važna reljefnost novčanice.

- U izradi glavnog motiva banke izdavača – portreta ličnosti na svim novčanicama, kao i kod nominalne oznake na novčanici, primenjena je kombinovana tehnika ravne i duboke štampe. Reč je o reljefno uzdignutom sloju boje, koji se može osetiti pod prstima - tvrde u NBS i dodaju da građani generalno moraju da obrate pažnju na opšti izgled novčanice, da su štampani delovi jasni, da nisu mutni i zamrljani što je posledica tehnike izrade falsifikata.

 

Falsifikovane dinarske novčanice izrađene su ili na ink-džet štampačima ili na laserskim štampačima. Najveći deo falsifikovanih stranih novčanica izrađeno je u ravnoj – ofset štampi. Manji broj tih falsifikata izrađeno je na ink-džet štampačima ili na laserskim štampačima.

- Otkrivena i ekspertizom potvrđena falsifikovana novčanica se poništava i smešta u trezor Narodne banke Srbije. Po potrebi i na njihov zahtev, dostavlja se državnim organima za potrebe vođenja krivičnog postupka - dodaju u NBS.

Ukoliko građanin ima sumnju da je novčanica oštećena ili falsifikovana nikako ne treba da je uzme zato što nakon prijema i odlaska sa lica mesta teško može da dokaže da je tu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe.

Sve reklamacije treba učiniti na licu mesta a najbolje je da se sumnjiva novčanica ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili policiji.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    9. septembar 2013 | 21:13

    A ako u policiji predam falcifikat,hocu li dobiti drugu ispravnu? Hocu k....

  • Lepotan

    9. septembar 2013 | 21:28

    Ja nemam ni jednu

  • Vlada

    10. septembar 2013 | 07:52

    Falcifikat ne , a falsifikat mozda. Ma dobices lisice na rukama hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA