• 31

Zbog EU Hrvatska uskoro ostaje bez jaja!

Oprema u hrvatskim farmama je zastarela i stari kavezi će morati da se zamene novima, a sve će to farmere koštati 32,6 miliona evra za 1,63 miliona koka

  • 31

Hrvatska će zahvaljujući obavezama prihvaćenim pristupnim pregovorima sa EU uskoro ostati bez jaja, jer će hrvatski farmeri prestati sa proizvodnjom.
Razlog je taj što je oprema u njihovim farmama zastarela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nosilje u kaveznom uzgoju koje su hrvatski pregovarači prihvatili tokom pristupnih pregovora.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva poljoprivrede iz januara, u Hrvatskoj je bilo registrovanih 165 farmi za proizvodnju kokošjih jaja u rasponu kapaciteta od 100.000 do 259.200 koka. Prema tim podacima kapacitet svih farmi bio je 2.400.092 koka.
Probelem je u tome što u 134 farme kapaciteta 1.636.668 koka još uvek imaju stare kaveze, a jaja koja dolaze iz tih farmi na ljusci nose oznaku 3HR i registarski broj farme, tako da od 1. jula farmeri u takve kaveze više ne smeju useljavati mlade piliće.

Iz tih farmi koje su koke uselili pre jula, proizvodi se ne smeju plasirati na tržište već samo u Hrvatskoj, a sve to do isteka proizvodnog ciklusa, što je u najboljem slučaju u sledećih 15 meseci. To znači da će se u tim farmama tokom sledećih 12-13 meseci proizvodnja gasiti, ako stari kavezi ne budu zamenjeni novima.
Izgledi da se stari kavezi zamene novima je minimalna, jer za zamenu kaveza po jednoj koki trebalo bi uložiti najmanje 20 evra, što bi za spomenutih 1,63 miliona koka trebalo 32,6 miliona evra.
(Telegraf.rs / Izvor:bizlife.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefek

    Zezam se!!Malo provokacije nikom ne škodi.Tko želi vaša jaja nek ih uzme!Poz

  • Ljubisa Petrovic

    Pa deckici su uvjek bili bez jaja haha

  • Marijana andrejic

    Stefek daj ne pjeni pa ako ti trebaju jaja kazi slobodno dacemo ti pa komsije smo valjda.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima