Srpski lekovi sedam puta jeftiniji u Crnoj Gori?!

O tome koliko Srbija kaska za Crnom Gorom, bar kada je reč o snabdevanju bolesnika lekovima, najbolje govori i činjenica da se u Crnoj Gori ne plaća participacija za lekove koji se nalaze na pozitivnim listama

  • 8

Antibiotici, lekovi za pritisak i srce, tablete za lečenje čira, antidepresivi, ali i mnogi drugi lekovi domaćih farmaceutskih kuća jeftiniji su u Crnoj Gori do šest-sedam puta nego u Srbiji, saznaje "Alo!"

Naime, građani koji su letovali u Crnoj Gori ostali su u šoku jer su lekove na moru u privatnim apotekama plaćali mnogo jeftinije nego u državnim apotekama u Srbiji.

Tako je Ivana Stejić iz Beograda kupila u Crnoj Gori kutiju "enalaprila", leka za hipertenziju, za pola evra.

- Taj lek u Srbiji košta skoro 300 dinara. Ostala sam bez teksta kada sam videla koja je cena. Nisam se dvoumila, kupila sam zalihu za narednih nekoliko meseci - navodi naša sagovornica.

Za ovakvo stanje sa cenama lekova u Srbiji odgovorna je, kako ističe Vukica Stevanović iz Farmaceutskog jezgra, država.

- Država je ta koja propisuje maksimalnu veleprodajnu cenu lekova. Upravo kroz tu cenu leka dešava se i najveća korupcija u zdravstvu. To tvrdim od prvog dana. Problem je u tome što farmaceutske kompanije na tu cenu odobravaju velike stimulacije, koje idu i 30, 40 čak i 50 odsto, tako da se tu stvara veliki prostor za manipulaciju. Onaj ko obezbedi bolju stimulaciju cene, dobija tendere - navodi Stevanovićeva.

O tome koliko Srbija kaska za Crnom Gorom, bar kada je reč o snabdevanju bolesnika lekovima, najbolje govori i činjenica da se u Crnoj Gori ne plaća participacija za lekove koji se nalaze na pozitivnim listama, već se njihova cena u celosti pokriva iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja ističu da je obaveza plaćanja participacije propisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo / A. Medaković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    9. septembar 2013 | 12:19

    Svi nasi proizvodi,jeftiniji su preko,nego u sopstvenoj drzavi. Pa to nema nigde u svetu. Olosi jedni!

  • Nikola

    9. septembar 2013 | 10:56

    Recept u ruke i pravac Crna gora...

  • Nikola

    9. septembar 2013 | 11:18

    A, da ne govorimo da je na NIS ovm pumpama u Bosni gorivo jeftinije i da u npr Makedoniji nasa kafa, zejtin, secer kostaju do duplo manje nego li kod nas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA