BIRAJU PARLAMENT: Desnica favorit u Norveškoj

Ankete pokazuju da bi u vladu prvi put mogla da uđe i antiimigraciona Napredna partija, i da bi u ovoj naftom bogatoj zemlji moglo da dođe do promene na vlasti posle osam godina vladavine koalicije levog centra

  • 0

U Norveškoj su otvorena birališta u okviru parlamentarnih izbora na kojima se očekuje pobeda desne struje i prva promena na čelu zemlje od 2005. godine, a ključno pitanje izbora će biti  imigracija.   

Ankete pokazuju da bi u vladu prvi put mogla da uđe i antiimigraciona Napredna partija, i da bi u ovoj naftom bogatoj zemlji moglo da dođe do promene na vlasti posle osam godina vladavine koalicije levog centra. Kako pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, Napredna partija bi mogla da prvi put dođe na vlast u okviru koalicije desnog centra Konzervativne partije na čelu sa Ernom Solbergom.

Uprkos snažnoj privredi i niskoj stopi nezaposlenosti, ankete već mesecima pokazuju da vladajuća koalicija levog centra premijera Jensa Stoltenberga ima male šanse da pobedi.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Norveškoj od terorističkih napada 2011. godine, kada je Brejvik ubio 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, gde se nalazio kamp podmlatka Stoltenbergove Laburističke partije.

U slučaju da se obistine prognoze, konzervativcima će za formiranje vlade biti potrebno nekoliko manjih koalicionih partnera, među kojima je kontroverzna Napredna stranka sa svojim restriktivnim programom prema emigrantima koji čine 12 odsto od ukupno oko pet miliona stanovnika Norveške.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA