Čak 400 miliona Kineza ne zna službeni jezik!

Iako Komunistička partija decenijama pokušava da popularizuje mandarinski jezik da bi ujedinila zemlju sa hiljadama dijalekata, samo 30 odsto populacije priča zvaničnim jezikom

  • 0

Više od 400 miliona Kineza ne govori nacionalni i službeni jezik Kine - mandarinski jezik, dok ga veliki broj govori slabo, prenose državni mediji najmnogoljudnije zemlje na svetu.

 

Juan Guiren, ministar obrazovanja, izjavio je da ukupno 30 odsto stanovništva ne govori mandarinski jezik, dok ostatak populacije koji ga zna - govori ga slabo.

 

Kineska vladajuća Komunistička partija decenijama je popularizovala mandarinski da bi ujedinila zemlju sa hiljadama dijalekata i velikim brojem manjinskih jezika. Ujedinjenje im je otežavala veličina zemlje, ali i nedostatak ulaganja u obrazovanje, posebno u siromašnim ruralnim područjima.

 

Političari su priznali da verovatno nikada neće postići da se u celoj zemlji govori mandarinskim ili putonghua jezikom.

 

Mandarinski je grupa povezanih kineskih dijalekata koji se govore širom najvećeg dela severne i jugozapadne Kine. Kada se uzima kao nezavisan jezik, što se često čini u akademskoj literaturi, mandarinski dijalekti se govore više od bilo kog jezika.

 

 

Mandarinski jezik može da se odnosi na dva različita koncepta. Prvi je standardni mandarinski jezik, zvaničan govorni jezik u NR Kini, Republici Kini (Tajvan) i jedan je od zvaničnih jezika u Singapuru. On je i jedan od šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija.

 

Drugi koncept je u svakodnevnoj upotrebi, a on je šira grupa mandarinskih dijalekata i sastoji se od raznih srodnih dijalekata. To je grupacija koju definišu i koriste uglavnom lingvisti i nije u široj upotrebi van akademskih krugova.

 

Pre tri godine su bili protesti na Tibetu zbog korišćenja mandarinskog jezika u školama, koji po mišljenju demonstranata degradira njihovu kulturu i jezik.

 

(Telegraf.rs / Izvor:bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA