BiH: 15 odsto građana nepismeno

Postoje strahovanja da bi predstojeći popis stanovništva mogao da pokaže još alarmantnije podatke. Za to vreme stepen informatičke pismenosti kod građana je vrlo visok i ne zaostaje za evropskim prosekom

  • 4

Iako još nije poznat zvaničan podatak o broju nepismenih u Bosni i Hercegovini, prošlogodišnji podaci UNESCO pokazuju alarmantan broj - da je 15 posto stanovništva nepismeno.

 

Uzimajući u obzir migracije i životni standard u BiH, postoje strahovanja da bi predstojeći popis stanovništva mogao da pokaže još alarmantnije podatke.

 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji je obeležen 8. septembra, sprovodi se GIZ projekat "Podrška obrazovanju odraslih", a Azra Ramić, stručni saradnik na projektu, kazala je da je podatak o broju nepismenih građana alarmantan i da ga treba ozbiljnije shvatiti.

 

- Potrebna su nam ključna sistemska rešenja, da naknadno sticanje osnovnog obrazovanja i u Federaciji bude besplatno, kao što je to slučaj u Republici Srbiji - istakla je Ramićeva.

 

 

Savetnica federalnog ministra obrazovanja za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Lejla Hamzagić Kovačević poručila je da Ministarstvo BiH ima niz aktivnosti i programa čiji je cilj opismenjavanje stanovništva. Neki od najznačajnijih su programi u vezi s inkluzijom, potom za opismenjavanje Roma i programi za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja.

 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da se bez popisa stanovništva, koji treba da bude održan u oktobru, i kvalitetnih statističkih pokazatelja ne može govoriti o tačnom broju nepismenih u Republici Srpskoj. Istakao je da je Zavod za obrazovanje odraslih akreditovao 13 institucija u RS za školovanje odraslih i do sada su 73 osobe prošle proces dodatnog obrazovanja.

 

Kako su preneli banjalučki mediji, u BiH još ne postoje tačni podaci o broju informatički nepismenih ljudi. Mladi u toj oblasti ne zaostaju za evropskim prosekom, ali poznavanje gramatike i pravopisa je nešto s čim se mnogi ne mogu pohvaliti.

 

Tamara Pribišev Beleslin, profesorka Filozofskog fakulteta u Banjaluci, ističe da prepoznavanje slova i njihovo korišćenje nije dovoljno da bi se danas neko smatrao pismenim.

 

 

- Previše je studenata koji ne znaju da koriste osnovne alatke kod izražavanja, od pravopisnih i gramatičkih pravila do pravila ophođenja i službenog komuniciranja, a da ne govorimo o sposobnostima akademske diskusije- rekao je asistent na Fakultetu političkih nauka Ðorđe Tomić.

 

Kada je u pitanju kompjuterska pismenost, postoji interesovanje za kurseve u kojima se uče osnove rada na računaru. Iako se odavno u BiH školama izučava informatika, iz godine u godinu je sve više polaznika na raznim obukama iz te oblasti, gde mladi dominiraju.

 

Ispitivanje kompjuterske pismenosti među učenicima osnovnih i srednjih škola u Banjaluci pokazuje da je stepen kompjuterske, medijske i internetske pismenosti kod mladih izuzetno visok, a koordinatorka istraživanja Tatjana Duronjić kaže da tu BiH može biti zadovoljna, jer se apsolutno ne zaostaje za evropskim prosekom.

 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti saopšteno je da je u svetu oko 900 miliona nepismenih ljudi.

 

Prema podacima UNESCO i drugih međunarodnih organizacija, od ukupnog broja nepismenih u svetu dve trećine su žene, a 113 miliona su deca.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska Republika

    9. septembar 2013 | 15:33

    Ja kao mlad i obrazovan covjek shvatam koliko smo mi u BiH izigrani, sva tri naroda. U mom gradu najbogatiji covjek ima 8 razreda i nosi jednu majicu po 3 dana. (citaj ljakse). Nikada se gore nije zivilo ni u RS ni u FBiH. A mi se samo mrzimo , dok ratni profiteri profitiraju na nasoj muki. Poz za sve normalne ljude i da Nole dobija danas.

  • Samir

    9. septembar 2013 | 15:02

    Nezaposlenost,siromastvo,bijeda,kriminal i korupcija su uzeli danak i upropastile generacije u Bosni i Hercegovini

  • Samir

    9. septembar 2013 | 14:59

    Zao mi je sto ovo moram reci. Istina je. 15,mozda 20 % je nepismeno,i to je fakta,ali je neistina da je informarticka pismenost na Evropskom nivou. Kako? Na koji nacin su mogli biti opismenjeni,kada ni 20 % omladine nemaju svoj PC. 70% od ovih koji ih imaju nemaju stalni pristup i nternetu. Na zalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA